Promovisan zvanični početak projekta ”Osnaživanje uloge žena – 101 razlog zašto glasati za ženu“ !

Cilj pokretanja ovog projekta je ne samo povećan broj izabranih žena na predstojećim izborima, nego i promjena svijesti o poziciji i ulozi žene u bh. društvu. Projekat će se implementirati u 36 bosanskohercegovačkih gradova i 105 ruralnih područja, gdje će se građani/građanke educirati i animirati da na predstojećim izborima glasaju za žene (projekat ne zagovara niti jednu stranku), da promisle o snazi svojih glasova koje mogu koristiti u iniciranju promjena, povećanju uticaja i broj glasova žena u političkom životu u BiH. Također će se u sklopu projekta prikupiti 101 izjava  poznatih ličnosti iz Bosne i Hercegovine za samo 1. pitanje koje još od prvih demokratskih izbora čeka odgovor: ZAŠTO GLASATI ZA ŽENU?

Na Press konferenciji prisutnim predstavnicima medija se obratio i ambasador Vlade Švajcarske, Njegova Ekselencija gospodin dr. Rolf Lenz, bez čije podrške ovaj projekat ne bi bio moguć, naglasivši važnost realiziranja projekata koji imaju za cilj jačanje angažmana žena u bh. duštvu, kao zemlji koja želi evropsku budućnost. Podrška ovom programu samo je jedan u nizu primjera jačanja demorkatije u BiH, koje podržava Švedska vlada.
Prema Ustavu BiH i svim relevantnim zakonima i muškarci i žene u BiH imaju ista prava za učešće u političkom i avnom životu. Švicarska vlada , Fondacija Heinrich Boll i Fondacija Friedrich Ebert prepoznale su i podržale  ovaj projekat kao važan, za razvoj demokratskog društva u Bosni i Hercegovini.
Prikupljanje i promovisanje izjava / odgovora 101 popularne osobe na pitanje „Zašto glasati za ženu“, edukativne radionice u preko 140 mjesta u BiH na kojima će učestvovati više od 3000 žena, informativne kampanje, samo su neke od brojnih aktivnosti koje će realizirati 13 partnera iz 11 gradova : Udruženje INFOHOUSE, TPO fondacija i Fondacija CURE sa svojim partnerima/cama (Medica Zenica, Forum Žena Bratunac, Vesta Tuzla, Asocijacija mladih BD Brčko, Lara Bijeljina, Udružene žene Banja Luka, Glas žene Bihać, UG Bosansko Grahovo, Li-Woman Livno i Žena BiH Mostar). Kampanjom će biti obuhvaćeno više od 20.000 korisnika/ca iz 36 gradova i 105 ruralnih mjesta!

Nakon konferencije za medije Udruženje INFOHOUSE, TPO fondacija i  Fondacija CURE organizovale su i dvodnevni trening (15-16.04.2010) članicama deset partnerskih organizacija u ovom projektu, kako bi stekle uvid u strategiju ovogodišnjih projektnih aktivnosti te osnažile kapacitete za realizaciju ovog značajnog i trenutno najmasovnijeg projekta koji za cilj ima unapređenje prava i uloge žena u bh. društvu.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte nas na: Tomašević Bojana, Mob:066 805 840 e mail: bojana@infohouse.ba, Tel/fax: 033 658 953 INFOHOUSE ili Vedranu Frašto, PR CURE na vedrana@fondacijacure.org, tel/fax: 033 270 610

Više informacija o samom projektu pročitajte na web portalu www.101razlog.ba

Također vam se može svidjeti…