POZIV ZA DODJELU MALIH GRANTOVA

POZIV ZA DODJELU MALIH GRANTOVA

Helsinški parlament građana i Fondacija CURE, u sklopu projekta „X- Press II – društvena uključenost putem medija“, koji finansira Evropska unija, raspisuju Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga na temu „Marginalizovane grupe i mediji“.

Projektni prijedlozi treba da doprinose razvijanju partnerske saradnje između udruženja /organizacija marginalizovanih grupa i medija i da se fokusiraju na:

– Afirmaciju društveno odgovornog novinarstva i povećanje medijske vidljivosti socijalno isključenih grupa

– Zajedničko lobiranje i zagovaranje prema institucijama nadležnim za rješavanje konkretnih problema različitih marginalizovanih i ranjivih grupa u našem društvu

– Uključivanje javnosti u konkretne zagovaračke akcije

 

Generalni cilj koji se želi postići dodjelom malih grantova je povećanje kompetencija organizacija civilnog društva i medija za kreiranje zakona, politika i mjera koje se tiču položaja i prava marginalizovanih grupa i unapređenje profesionalnih novinarskih standarda u izvještavanju o socijalno isključenim grupama i programskih sadržaja koji se tiču ovih grupa.

Projekti ne mogu trajati duže od 5 (pet) mjeseci i trebaju se realizovati do kraja marta 2014. godine.

Pravo na učešće u dodjeli malih grantova imaju nevladine organizacije i mediji iz Bosne i Hercegovine koji dostave prijedlog projekta do 15. septembra 2013. godine.

Projektne prijedloge ne mogu podnositi samostalno/pojedinačno nevladine organizacije ili mediji, već samo u partnerstvu, te je uz prijavu projekta potrebno dostaviti i

Sporazum o partnerstvu između najmanje jednog medija i jedne nevladine organizacije. Ukupan budžet projektnog prijedloga ne smije biti veći od 1000 Eura, a biće finansirano ukupno 12 projekta. Nakon implementacije projekta potrebno je dostaviti finansijski i narativni izvještaj. Projektne prijedloge ili eventualna pitanja, slati na: maligrantovi@hcabl.org.

Aplikacionu formu možete preuzeti OVDJE

Također vam se može svidjeti…