Poziv na trinaesti PitchWise festival ženske umjetnost i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2018!

 

Trinaesti PitchWise festival ženske umjetnost i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2018!

VJEŠTIČIJE SIJELO „BAJKE I CAJKE“ – Dekonstrukcija patrijarhalnih normi

Od 13. do 16. septembra 2018. godine u Sarajevu!

 

S velikim zadovoljstvom vas pozivamo na svima prepoznatljiv feministički PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH koji okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija diljem države i svijeta.

 PRIJAVNICU MOŽETE PREUZETI OVDJE.

Fondacija CURE obilježava trinaestu godinu festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise, koji počinje 13.09.2018. godine, a završava se 16.09.2018. godine u Sarajevu.

 

Centralna tema trinaestog po redu PitchWise festivala je:

VJEŠTIČIJE SIJELO „BAJKE I CAJKE“ – Dekonstrukcija patrijarhalnih normi

 

Narodna vjerovanja su doprinjela da mnogi smatraju da broj 13 donosi nesreću i često broj 13 je povezan i sa vještičarenjem i vješticama. Priče o vješticama, prema narodnim vjerovanjima i danas izazivaju jezu, a historijska činjenica je ta da su žene pod optužbom da su vještice bile mučene i paljenje na najokrutnije moguće načine. Još od srednjeg vijeka, “aspekt ženskog” je povezan s vješticama. Žene koje su bile samostalne i koje su željele samostalno da donose odluke, ukratko, žene koje se nisu uklapale u nametnute norme bile su vještice. Šta su feministkinje danas? Žene koje se ne žele uklopiti u nametnute patrijarhalne norme i zalažu se protiv njih. Danas žene širom svijeta zbog patrijarhalno tradicionalnih običaja svakodnevno su izložene najtežim oblicima mučenja, sakaćenja, spaljivanja, odsjecanja dijelova tijela, silovanja, ubijanja i to samo što su žene. Lov na vještice nije gotov.

 

Zato, mi vještice, organizujemo sijelo koje će dekonstruisati naše običajne prakse koje počinju od bajki, narodnih poslovica, turbo folkerskih pjesama i koje zatvaraju ženske slobode u kaveze! Kreiramo prostor, priče, diskusije i prakse u kojem će žene da izađu iz svojih mentalnih i fizičkih kaveza!

 

Radujemo se što ćemo ove godine imati priliku ugostiti Vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da ispunjenu prijavnicu pošaljete na e-mail denija@fondacijacure.org najkasnije do nedjelje, 02.09.2018. do ponoći.

 

Fondacija CURE teži ka povezivanju i umrežavanju feminističkog rada i kulture, a ovogodišnjim PW festivalom okupljamo umjetnice i aktivistkinje iz ženskih grupa BiH, zemalja regije i inostranstva. 

 

Festival se, po feminističkoj tradiciji, organizuje po principu volonterizma i stoga su i finansije kojima raspolažemo ograničene. Nastojat ćemo obezbijediti prevoz i smještaj za prijavljene učesnike/ce, a prijavnice ćemo razmatrati kako budu pristizale. Zbog ograničenih sredstava prvenstvo imaju one osobe koje su u mogućnosti da pokriju bar dio predviđenih troškova (npr. imaju obezbijeđen prevoz ili smještaj).

 

U nastavku prilažemo prijavnicu.

Dobrodošle/i na XIII PitchWise festival!

Tim Fondacije CURE                                       

 

 

Također vam se može svidjeti…