Poziv na radionicu “Integrirana sigurnost za braniteljice ženskih prava”

Drage aktivistkinje i feministkinje,

 

Fondacija CURE vas sa zadovoljstvom poziva na radionicu “Integrirana sigurnost za braniteljice ženskih prava” sa fokusom na brigu o sebi iz lične i organizacijske perspektive koja će se održati od petka, 24.07.2020. do nedjelje, 26.07.2020. godine u Tarčin Forest Resort & Spa MGallery.

Radionica na temu integrisane sigurnosti koju organizuje Fondacija CURE je namijenjena mladim aktivistkinjama i feministkinjama koje su aktivne u svojim lokalnim zajednicama iz formalnih i neformalnih ženskih grupa iz BiH.

 

Integrisane sigurnosti za braniteljice ženskih ljudskih prava je kreiran iz potrebe za novim načinom stvaranja sigurnosti, jer su patrijarhalne norme ukorjenjene i normalizovane unutar struktura moći. Sigurnosti rizici po aktivistkinje i žene braniteljice ženskih ljudskih prava mogu biti fizički, emotivni, psihološki i duhovno štetni, te prožimaju svaki aspekt života (tijelo, um, duh, porodicu, zajednicu, organizaciju, itd.). Aktivistkinje i feministkinje trebaju biti osnažene da analiziraju i evaluiraju svoj položaj i situaciju kako bi bile u stanju da sagledaju kompletnu sliku rizika s kojima su suočene, kako bi izgradile strategije odgovora i nošenja sa tim rizicima.

 

Upravo zato cilj ove radionice je osnaživanje braniteljica ljudskih prava kroz rad na pitanju sigurnosti i sopstvene održivosti, a kroz:

 

·         Podizanje svijesti po pitanju značaja sigurnosti braniteljica ljudskih prava;

·         Razvijanje kapaciteta ženskog pokreta u BiH u odnosu na pitanja sigurnosti i samoodrživosti.

 

Radionica interaktivnog karaktera trajaće tri dana, a metode rada uključuju: razgovore, vježbe,  prezentacije i rad u grupama. Zvanično sa radom počinjemo u petak, 24.07.2020. godine u 15:00 sati i završavamo u nedjelju, 26.07.2020. godine poslije ručka (ručak počinje u 13.00 sati). Troškove treninga, smještaj, hranu, kao i refundaciju putnih troškova snosi Fondacija CURE uz finansijsku podršku Global fund for women.

 

Aplikaciju za prijave na radionicu šaljemo u nastavku, a vaše prijavnice molimo da pošaljete do 13.07.2020. do 12:00 sati na mail: sabina@fondacijacure.org

Facilitatorice ove radionice su: Vedrana Frašto i Sanda Udovčić.

RADIONICA „Integrirana sigurnost za braniteljice ženskih ljudskih prava“

PRIJAVNICA

„Briga za sebe nije samo ugađanje samoj sebi (hedonizam), to je ustvari samoodrživost i to je politički čin dobročinstva“

Audre Lorde

 

Srdačan pozdrav iz Fondacije CURE i radujemo se susretu.

Dobrodošle!

 

Tim Fondacije CURE  

Također vam se može svidjeti…