Poziv na radionicu ”Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini” u Konjević polju

 

 

Fondacija CURE u suradnji sa Udruženje žena“ JADAR “ poziva  žene iz Konjević polja,Bratunca,Srebrenice i okoline na radionicu „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini”

Ambulanta  Konjević polje – subota  25.07.2020.od 10:00 -16:00

 

 

Mi, aktivistkinje, želimo da osiguramo siguran prostor za žene da ispričaju svoje priče i načine kako su preživljavale ovih 25 godina. Mi želimo da naše naučene lekcije prenesemo na sljedeće generacije i na druge žene u drugim konfliktnim zonama.

 

Na radionici će govoriti o svojim životnim iskustvima Valentina Gagić  aktivistkinja i članica Udruženja „SARA“ Srebrenica i Ifeta Mejremić, predsjednica Udruženja žena „JADAR“ Konjević polje radionicu će voditi Jadranka Miličević, aktivistkinja i izvršna direktorica Fondacije CURE.

 

Zna se da smo shvatile da mi, kao građanke svijeta, također imamo ogromnu odgovornost pružiti potrebne alate i preporuke drugim ženama aktivistkinjama kako ne bi propustile da postanu dio mirovnog pregovora u svim zemljama.

 

Projekt „Žene i izgradnja  mira u Bosni i Hercegovini“ koji provodi Fondacija CURE ima za cilj podići svijest europske i međunarodne zajednice o potrebi uključivanja žena u sve faze mirovnih pregovora i izgradnju mira, i temelji se na lekcijama žena koje su preživjele  sve oblike ratnog nasilja u Bosni i Hercegovini i pruža priliku za dijeljenje svojih poruka otpornosti, preživljavanja, nade i mira iz ženske perspektive. Bosna i Hercegovina 25 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma još uvijek nije uspjela prevladati posljedice nedostatka ženskog sudjelovanja u mirovnim pregovaračkim procesima. Kao što je poznato, žene nisu bile prisutne za pregovaračkim stolom, pa stoga mirovni sporazum nije uzeo u obzir potrebe žena i djevojaka, što je rezultiralo dugoročnim negativnim učinkom na svakodnevni život građana/ki.

 

Radionica se organizuje u sklopu projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“ koju finansijski podržava Women’s World Day of Prayer (WWDP) – German Committee.

*Fondacija CURE pokriva troškove osvježenja i hrane za sve učesnice radionice.

 

Za sve dodatne informacije molimo vas da kontakirate Deniju Hidić, aktivistkinju i feministkinju Fondacije CURE Sarajevo na e-mail: denija@fondacijacure.org ili Ifetu Mejremić predsjednicu Udruženja žena „JADAR“ uzjadar@gmail.com

 

Očekujemo vas!   Tim  Fondacija CURE !

Također vam se može svidjeti…