Poziv na radionicu ”Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini” u Bihaću

Fondacija CURE u suradnji sa Organizacijom Glas žene Bihać poziva žene iz Bihaća na radionicu “Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini” 

Mi, aktivistkinje, želimo da osiguramo siguran prostor za žene da ispričaju svoje priče i načine kako su preživljavale ovih 25 godina. Mi želimo da naše naučene lekcije prenesemo na sljedeće generacije i na druge žene u drugim konfliktnim zonama.

Na radionici će govoriti o svojim životnim iskustvima Fatima Midžić – Udruženje  DONNA Bihać; Živana Sabljić aktivistkinja iz Drvara i Enisa Raković Glas žene Bihać, a radionicu će voditi Jadranka Miličević, aktivistkinja i izvršna direktorica Fondacije CURE.

Zna se da smo shvatile da mi, kao građanke svijeta, također imamo ogromnu odgovornost pružiti potrebne alate i preporuke drugim ženama aktivistkinjama kako ne bi propustile da postanu dio mirovnog pregovora u svim zemljama.

Projekt „Žene i izgradnja  mira u Bosni i Hercegovini“ koji provodi Fondacija CURE ima za cilj podići svijest europske i međunarodne zajednice o potrebi uključivanja žena u sve faze mirovnih pregovora i izgradnju mira, i temelji se na lekcijama žena koje su preživjele  sve oblike ratnog nasilja u Bosni i Hercegovini i pruža priliku za dijeljenje svojih poruka otpornosti, preživljavanja, nade i mira iz ženske perspektive. Bosna i Hercegovina 25 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma još uvijek nije uspjela prevladati posljedice nedostatka ženskog sudjelovanja u mirovnim pregovaračkim procesima. Kao što je poznato, žene nisu bile prisutne za pregovaračkim stolom, pa stoga mirovni sporazum nije uzeo u obzir potrebe žena i djevojaka, što je rezultiralo dugoročnim negativnim učinkom na svakodnevni život građana/ki.

Radionica se organizuje u sklopu projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“ koju finansijski podržava Women’s World Day of Prayer (WWDP) – German Committee.

*Fondacija CURE pokriva troškove osvježenja i hrane za sve učesnice radionice.

Za sve dodatne informacije molimo vas da kontakirate Deniju Hidić, aktivistkinju i feministkinju Fondacije CURE Sarajevo na e-mail: denija@fondacijacure.org ili Neira Raković  glaszene@net.hr .

Očekujemo vas!   Tim  Fondacija CURE !

 

Također vam se može svidjeti…