Poziv na aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena

OBILJEŽAVANJE 8. MARTA – MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

“MI DANAS NEMAMO RAZLOGA ZA SLAVLJE“

 

Fondacija CURE organizuje aktivističku šetnju/marš povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena zajedno sa svim zainteresovanim individuama, organizacijama i formalnim/neformalnim grupama te s članovima/icama Zenske mreže BiH koji/e žele da sa svojim prisustvom skrenu pažnju na nevidljivost problema s kojima se suočavaju žene u Bosni i Hercegovini.

Početak marša planiran je u utorak, 08.03.2016. godine, u 11:00h i kretat će se od Parlamentarne skupštine BiH rutom kroz Titovu ulicu do BBI, ispred BBI će biti organizovano stajanje i onda se ruta nastavlja do Parlamenta Federacije BiH gdje se završava marš.

Stotinu i osam godina godina ranije, slogan pod kojim smo tražile svoja prava je bio “Kruh i ruže” za sve nas, kruh kao simbol ekonomske sigurnosti i ruže kao simbol boljih uvjeta života. Danas, 2016. godine nas hrane mrvicama i žele da se zadovoljimo u celofan upakovanim karanfilima.   

Mi danas nemamo razloga za slavlje. Država je osiromašena, a naša zajednička budućnost ovisna o međunarodnoj pomoći i mogućnosti za vraćanje pozamašnih kredita. Čitava zemlja se prodaje i privatizuje. Naša priroda je uništena, a proizvodnja minimalna.

Mnoge od nas su na samim marginama društva, ne odlučujemo o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne sudjelujemo u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaramo o ustavnim promjenama ili reformskoj agendi, a nema nas ni u Predsjedništvu BiH. Stopa nezaposlenosti žena je alarmantno visoka, posebice kod mladih i visokoobrazovanih žena. Mnoge od nas žive na granici siromaštva ili smo siromašne, nevidljive, izignorisane. Nasilje se nad nama vrši u porodici, školi, na poslu, izložene smo mobingu, nasilju na ulici, na internetu, nasilju društvene zajednice koja nas stavlja u određene društvene okvire, države koja ne implementira zakone i ne kažnjava počinitelje nasilja i one koji krše zakone.

Zato ne možemo govoriti o slobodi žena, a kamoli slaviti “odgovor” na naše zalaganje za priznavanje, poštivanje, uvažavanje jer taj “odgovor” je ignorisanje, ponižavanje, nasilje, nedostojanstvo svake od nas.

Želimo da učestvujemo u kreiranju naših sudbina, budućnosti, želimo da imamo jednake mogućnosti te slobodu izbora da odlučujemo o našem životu i tijelu bez uplitanja države i religije!

 

Drage sve, neka vas ovaj 8. mart ohrabri da ne pristajete na mrvice, da ustanete i dignete glas protiv svih onih koji/e nas smatraju objektima i koji/e stoje na putu ostvarenja naših prava!!!

Također vam se može svidjeti…