”Osobe bez redovnih primanja i dugogodišnje nezaposlene osobe u BiH“

12.06.2010. u 11:00, Kuća ljudskih prava, Ante Fijamenga 14b, Sarajevo

Uvodničarka sesije je Sanela Željković, referentica Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Govorit će o stvarnom stanju na trzištu rada, način na koji se koristi brojka nezaposlenih (posebno u izbornoj godini), i načinu na koji mediji prate kretanja i pokazatelje na istom.

Konfliktne situacije, tradicionalna zaostalost i jačanje etničkih napetosti, proces političke tranzicije i izgradnje demokratskih političkih sistema, privatizacija zaostale i nerazvijene privrede pokazatelji su velike nezaposlenosti u Bosni i Hercegovoni.

Najveći broj nezaposlenih je među visokokvalifikovanim i kvalifikovanim licima, njih 184.049, dok je 161.268 nekvalifikovanih, a 120.668 lica sa srednjom stručnom spremom. Učešće žena u ukupnoj zaposlenosti u mjesecu junu 2009. godine je 39,89%, dok je

zaposlenih muškaraca 60,11% od ukupne zaposlenosti. U maju mjesecu procenat

učešće žena bio je 39,92%.

Od ukupnog broja lica koja traže zaposlenje, njih 50,61% su žene. Prvi put zaposlenje traži 52,30% žena od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih žena u BiH. Od ukupnog broja registrovane nezaposlenosti, lica sa fakultetskim obrazovanjem (VSS i VŠS) čine 4,31%. U ukupnom broju lica sa višom i visokom stručnom spremom, učešće žena je u iznosu od 62,43%.

Zbog nezaposlenosti većina mladih ne vidi svoju budućnost u Bosni i Hercegovini. Zbog neinformisanosti građani i građanke nasjedaju na lažne oglase za posao, gdje se traži od „budućih“ zaposlenika/ca da uplate dio novca za članarinu. Trgovci ljudima daju „poslovne ponude“ gdje se mladim ženama nudi posao u inostranstvu. Zbog velikog procenta nezaposlenosti, te malih i neredovnih primanja prisutan je kriminal, nasilje, prostitucija i korupcija.

Uvodničarka će govoriti o ulozi medija i ukazati kako mediji mogu na adekvatan način pomoći nezposlenim osobama. Kako medij mogu educirati javnost kako i gdje da traže posao? Mogu li mediji kreirati pristup kako bi se poboljšala situacija nezaposlenih u BiH? Pozivamo vas da dođete na X-Press sesiju, saznate više i pomognete da informiramo i educiramo javnost.  

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa domaćim novinarkama i novinarima i ciljaju ohrabiti medijske profesionalke i profesionalce za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija, molimo kontaktirajte CURE ured na 033 713 610, ili pišite na vedrana@fondacijacure.org

Također vam se može svidjeti…