Nevladine organizacije su uputile otvoreno pismo organizacija civilnog društva Ministru za ljudska prava i izbjeglice

Nevladine organizacije su uputile otvoreno pismo organizacija civilnog društva Ministru za ljudska prava i izbjeglice, Damiru Ljubiću povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Poštovani gdine ministre Ljubić,

 

Nadamo se da Vas ovo pismo zatiče u dobrom zdravlju i raspoloženju.

Pišemo Vam u ime organizacija civilnog društva povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, koji se od 2005. godine obilježava u više od 70 zemalja svijeta i službeno je priznat od Parlamenta Europske unije.

17. maja 1990. homoseksualnost je skinuta sa liste mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije, i od tada se taj dan obilježava kao podsjećanje na važnost poštivanja ljudskih prava LGBT osoba širom svijeta. To je također i povod za organizaciju različitih akcija kojima se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje s kojima se još uvijek suočava ova populacija. LGBT osobe čine od 5-12% stanovništva svakog društva, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Međutim, i pored toga, ovi građani i građanke BiH, zbog nasilja, straha i diskriminacije, ostaju u potpunosti nevidljivi u BiH društvu.

Bosna i Hercegovina do sada nije proaktivno radila na borbi protiv homofobije i transfobiji, niti je poduzela odgovarajuće mjere kako bi svim LGBT osobama omogućila uživanje jednakih prava sa drugim građanima_kama BiH. Sjetimo se samo prijetnji, huškanja i fizičkih napada na LGBT osobe, ali i druge građane_ke Sarajeva na Queer Sarajevo Festivalu 2008. godine. Ovi slučajevi nikada nisu procesuirani na adekvatan način, još uvijek se nalaze na Ustavnom sudu BiH. Svjedoci_kinje smo i drugih kršenja prava LGBT osoba, naročito kada su u pitanju nedavni ponovni fizički napadi i diskriminacija u obrazovanju, zdravstvu i na radnom mjestu.

Države u regiji Zapadnog Balkana su u mnogim pitanjima naprednije od BiH. U Hrvatskoj se već deset godina uspješno organizira godišnji protestni marš – Parada ponosa. Crna Gora je prva država u našoj regiji koja radi na izradi Akcionog plana za borbu protiv homofobije, a grupu predvodi osobno premijer Crne Gore. U Srbiji se trenutno radi na izradi i usvajanju zakona o registrovanom partnerstvu za istospolne parove. Albanija, također, u različitim ministarstvima radi na pitanjima zaštite prava LGBT osoba.

Ovim putem želimo Vas ohrabriti da se i državne institucije BiH, konkretno – Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje Vi uspješno vodite, priključe projektu Vijeća Europe koji se implementira u svima državama regije, a koji se tiče proaktivnog angažmana državnih institucija za prava LGBT osoba. Smatramo da ne bismo trebali dopustiti da Bosna i Hercegovina bude izolovan slučaj u europskoj porodici država koje garantiraju jednaka prava svim svojim građankama i građanima, uključujući i LGBT osobe.

Organizacije civilnog društva će Vas vrlo rado podržati u tome. Stojimo Vam na raspolaganju!

 

Dopis upućuju:

ACIPS, Sarajevo, Anes Makul

Akcija građana, Sarajevo, Darijan Bilić

Asocijacija demokratskih inicijativa, Sarajevo, Snježana Ivančić

BH novinari, Sarajevo, Borka Rudić

Budućnost, Modriča, Gordana Vidović

Centra za građansku suradnju, Livno, Zulka Baljak

Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Saša Madacki

Centar za zastupanje građanskih interesa, Sarajevo, Zoran Ivančić

Civil Rights Defenders, Sarajevo, Sumeja Tulić

Equilibrium, Banja Luka

Evropski istraživački centar, Sarajevo, Tija Memišević

Fond otvoreno društvo BiH, Sarajevo, Dobrila Govedarica

Fondacija CURE, Sarajevo, Jadranka Miličević

Fondacija Heinrich Boell, Sarajevo, Mirela Grünther Đečević

Fondacija Jedan svijet SEE, Sarajevo, Valentina Pellizzer

Helsinški komitet za ljudska prava BiH, Sarajevo, Srđan Dizdarević

Infohouse, Sarajevo, Dženana Alađuz

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Sarajevo, Alma Mašić

Kvinna till Kvinna, Sarajevo, Nina Genneby

Lasta, Drvar

Mediacentar Sarajevo, Boro Kontić

Oštra nula, Banja Luka, Dražana Lepir

P.E.N. Centar u BiH, Sarajevo, Ferida Duraković

Prava za sve, Sarajevo, Fedra Idžaković

Sarajevski otvoreni centar, Saša Gavrić

Tuzlanski otvoreni centar, Edita Miftari

UNSA Geto, Banja Luka, Dražen Crnomat

Vijeće za štampu, Sarajevo, Ljiljana Zurovac

Zašto ne?, Sarajevo, Darko Brkan

Žena ženama, Sarajevo, Nuna Zvizdić

Također vam se može svidjeti…