Motivisana neradom neučinkovitog administrativnog aparata, te zapostavljanjem razvoja sela, Mersiha Skeljić je bila jedna od kandidatkinja za Općinsko vijeće Zavidovići

U cilju promocije i zaštite ženskih prava, te iskorjenjivanju diskriminacije žena, s posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa, u deset općina u Bosni i Hercegovini Fondacija CURE (CURE) i Fondacija za osnaživanje žena iz Sarajeva (FWE) sprovode projekat “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, finansiran od strane Evropske unije.

Jedna od partnerskih organizacija s kojom su organizirane radionice u cilju kreiranja dokumenta koji bi bio predstavljen lokalnim vlastima, bilo je i Udruženje građanki „Pašinke“ iz Zavidovića, a predsjednica Udruženja Mersiha Skejić bila je jedna od kandidatkinja za za Općinsko vijeće Zavidovići na upravo održanim lokalnim izborima.

Kako je kazala, ona u svakom svom javnom istupu pred određenom grupom građanki ili građana naglašava da je njena borba s neradom izvršne vlasti još intenzivnija i jača, otkako je upoznala aktivistkinje iz Fondacija CURE i Fondacije za osnaživanje žena.

“Sve edukacije kroz projekte sa njima, sve radionice, okrugle stolove i nesebično davanje i dijeljenje iskustava s nama, ženama iz ruralnog područja, pomogle su mi da se danas hrabro borim za naša prava” – naglasila je Mersiha.

Njena motivacija da se kandidira na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini bila je isključivo nerad i neučinkovitost administrativnog aparata i zapostavljanje razvoja sela te ne iskorištenost potencijala koje imaju.

“Moja uloga je bila i biće motivacija što više žena i njihovo ohrabrivanje da se uključe u procese odlučivanja i rješavanja vrlo važnih pitanja koja se tiču isključivo žena, porodice, ali i šire društvene zajednice” – dodala je.

Mersiha Skeljić

Kako je pojasnila, njen rad sa ženama uključuje edukacije u svim oblastima za napredak žene u zajednici. Prije svega  kroz poboljšanje statusa žena u ekonomskom smislu, zdravlje žena, te podizanje svijesti o mogućnostima sa razvijanje vlastitog biznisa.

Govoreći o prioritetima na kojima će raditi ukoliko bude izabrana u Općinsko vijeće, izdvojila je zalaganje za besplatnu zdravstvenu pomoć za žene oboljele od bilo kojeg oblika malignih oboljenja i autoimunih bolesti. Tu su i problematika nedostatka pitke vode te rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže u ruralnom području Zavidovićke mjesne zajednice Hajdarevići. Sve su to pitanja definirana na radionici kreiranja Akcionog plana – potreba žena sa posebnim fokusom na manjinske i marginalizovane grupe žena u Zavidovićima. Preporuke kreirane u sklopu projekta bile su joj ključne vodilje u kojem pravcu ići kao vijećnica i aktivistkinja u svojoj lokalnoj zajednici.

Njeno zalaganje će biti i na iskorištavanju obnovljivih izvora energije, poput solarnih panela, kao i osiguranje subvencija za žene koje pokreću biznis, ali i povećanje dječjeg doplatka u Zavidovićima.

Mersiha podsjeća da je 2016. godine u Zavidovićima usvojen Gender akcioni plan, koji nije potpun, nikad do kraja definiran, te da nema konkretne ciljeve i prijedloge na koji način pomoći i osnažiti žene, a ne sadrži ni projekciju planiranih finansijskih sredstava koja će biti izdvojena za ovu ciljanu grupu.

Napominje da su je radionice koje su organizirane u okviru ovog projekta u velikoj mjeri pokazale u kom pravcu i na koji način želi djelovati kroz svoj politički angažman.

“Velika mi je čast što su u pravom trenutku Jadranka i Dubravka sa svojim timom ušle u moj život, što su tolerantne i  imaju neizmjernu snagu i želju da prenesu svoja znanja na nas. Kao aktivistkinja, feministkinja i žena sa sela, želim još dugo da učim od njih” – zaključila je Skejić.

Također vam se može svidjeti…