”Mi žene smo JEDNO!“

 

Prošle sedmice (02.-04.10.2015.) Fondacija CURE je, u suradnji s Udruženjem „HO Horizonti“ iz Tuzle održala radionicu “Aktivistkinje grade MIR“  u prostorijama UZ „Jadar“ u Konjević Polju na kojoj je učestvovalo 29 učesnica s područja Bratunca, Srebrenice i Konjević Polja.

Osnovni cilj radionice je bio otvaranje dijaloga i razmjena iskustava između mladih žena različitih etničkih identiteta kao i jačanje svijesti o važnosti zajedničkog aktivističkog djelovanja u njihovim lokalnim zajednicama na polju suživota i pomirenja.

Učesnice su kroz zajednički rad otvorile teme suočavanja s prošlošću i napravile paralelu s procesima izgradnje mira koji danas teče. Istaknuto je da je važno da se otvore ove teme i da zajedničkom se komunikacijom u mješovitim grupama mogu napraviti zajednički pomaci.

Uprkos brojnim egzistencijalnim problemima s kojima se žene s navedenih područja suočavaju, kao što su: nedostatk vode, struje, nepostojanje autobuskog stajališta, plaćanje participacije za zdrastvenu zaštitu, nedostatak lijekova u apotekama, nedostatak adekvatne policijske zaštite i sl., ove žene ne vide prepreke za daljnje umrežavanje i podsticanje ženskog poduzetništva kojim one ostaruju osnovne egzistencijalne potrepštine za sebe i svoju porodicu.

Ova radionica je samo jedna u nizu zajedničkih sijela tzv. prela koju žene samoincijativno uz podršku UZ „Jadar“ organizuju, koja pokazuje zajedničku solidarnost i otvaranje teške ratne teme u kojima se bol svake od njih poštuje bez obzira na različite nacionalne i druge identitete. Kako je jedna od učesnica rekla: „Svi trebamo imati pravo na izbor i život kakav želimo, mi žene smo JEDNO.“

Udružene i solidarne da saslušaju jedna drugu, učesnice su mapirale sve probleme u svojim lokalnim zajednicama na kojima žele da aktivno rade u narednom periodu.  

Ovo je prva radionica u nizu aktivnosti koje se planiraju realizirati do februara 2016. godine u sklopu projekta „Aktivistkinje grade MIR“ u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka. 

 

Također vam se može svidjeti…