Medijsko izvještavanje o autizmu, razvojnom poremećaju komunikacije i socijalne interakcije

30.09.2010. u 11:00, Kuća ljudskih prava, Ante Fijamenga 14b, Sarajevo

Uvodničarka i uvodničar sesije su stručnjakinja za poremećaje iz Autističnog Spektra, Nirvana Pištoljević, Ph.D.(Prof.Dr.), koja je direktorica škole „Fred Keller School”, u New Yorku (SAD) i profesorica na Columbia University,  New York, (SAD) i Adnan Mehić, član Udruženja roditelja djece  i osoba u autističkom spektru.

Na 18X-Press sesiji će se govoriti o načinu na koji mediji izvještavanju kada se radi o autizmu u BiH – o uključivanju djece sa autizmom u društvene procese i koliko je bh. javnost upoznata sa autizmom, kako živjeti sa autizmom.

autism-ribbon

Autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom djetinjstvu i traje do kraja života. Osobe sa autizmom imaju problema sa učenjem, počev od ranog usvajanja osnovnih navika pa do sticanja apstraktnih znanja i socijalnih vještina. Smetnje su najviše izražene u domenu komunikacije, razumijevanju i prihvatanju pravila i zahtjeva koje socijalne situacije postavljaju,  kao i usklađivanju sopstvenog ponašanja tim situacijama.

Prema važećim podacima (Svjetska zdravstvena organizacija – WHO 2003, EU 2005), učestalost pojave poremećaja autističnog spektra je 10 – 63 djece na 10.000 rođenih.

U našem društvu ne postoje cjelovita sistemska rješenja koja pružaju mogućnost osobama sa autizmom i njihovim porodicama da ostvare svoja prava.

Promjenimo odnos društva prema osobama sa autizmom!

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i ciljamo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći ovoj marginalizovanoj grupi našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način mediji mogu educirati i ohrabriti javnost da osobe sa autizmom ostvare svoja prava?

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini

Također vam se može svidjeti…