Javno reagovanje protiv nasilja

Ženska mreža Bosne i Hercegovine osuđuje verbalni napad na Lejlu Čolak od strane pripadnika Oružanih snaga BiH Mirze Džidića iz Zenice koji je javno preko društvene mreže Facebook zatražio silovanje Lejle Čolak te lično obećao “platiti” onima koji to urade, dok su Sabina Salković i Erna Potter Selimović pozvale na “gaženje automobilom”, “lagano polijevanje benzinom” i “paljenje”.

Ženska mreža se zalaže za slobodu govora i poštivanje slobode svake individue da bude ono što želi i da niko nema prava da omalovažava i umanjuje vrijednost drugih i drugačijih! Pravo na slobodu govora, slobodu donošenja odluke o svom tijelu i pravo na izbor je najveći iskaz uživanja Univerzalnih ljudskih prava svake građanke i građanina.

Pravo na slobodu podrazumijeva i uvažavanje vrijednosti drugih i drugačijih mišljenja, uz puno poštovanje različitosti. U društvu u kojem se jedni pozivaju na slobodu, dok s druge strane vrijeđaju tuđe stavove i opredjeljenja ili pozivaju na nasilje – nema demokratije niti poštivanja ljudskih prava.

Ženska mreža osuđuje svaki vid nasilja, bez obzira da li govorimo o stvarnom životu ili virtualnoj realnosti. I dok smatramo da svaka osoba treba da uživa punu slobodu govora i izražaja na društvenim mrežama, pozivamo na odgovornost i uvažavanje drugačijih mišljenja i stavova. Nasilju nije mjesto u našem društvu i svaki oblik nasilja treba da bude sankcionisan. Poziv na silovanje je jako ozbiljna stvar, ne može biti smještena ni u koji drugi kontekst osim u nasilnički, ne postoji opravdanje za izrečene riječi niti postoji izgovor.

Smatramo da je BiH obavezna da se u narednom periodu posveti zakonskoj regulaciji sve učestalijeg govora mržnje u virtualnom svijetu, kao i sankcionisanju nasilja i pozivanja na nasilničko ponašanje koje se izmiješta u većem obimu u virtualni svijet-internet.

Ovo je jedan od mnogobrojnih primjera seksističkih komentara, poziva na silovanja, spaljivanja, vrijeđanja, huškanja, govora mržnje pogotovo prema ženama i smatramo da je neophodno zakonski urediti virtualni prostor kao i odrediti sankcionisanje svih osoba koji narušavaju taj prostor govorom mržnje, te nasilničkim i seksističkim izjavama, osobito prema ženama.

Srdačan pozdrav,

 

Ženska mreža BiH

Također vam se može svidjeti…