Javno reagovanje Šarene mreže BiH povodom incidenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Šarena mreža BiH povodom incidenta na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dana 19.4.2012., u zgradi Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, tokom akcije darivanja krvi, organizovane od strane Zavoda za transfuzijsku medicine FBiH i podržane od strane Filozofskog fakulteta, došlo je do incidenta.

Svakoj osobi koja želi darovati krv je poznata činjenica da Zavod za transfuzijsku medicinu direktno i indirektno vrši diskriminaciju nad gej osobama jer im ne dozvoljava da daruju krv i time pomognu nekome ili eventualno spasu nečiji život. Gej osobe nisu jedine u skupini “nepoželjnih”, međjutim, koliko god ova praksa bila diskriminirajuća i nekorektna, rad na preinaćenju ove prakse nije nikad izlazio iz određenog okvira, sve do utorka, 19. aprila, kad je grupa studenata/ica podigla glas protiv ovakve diskriminirajuće prakse.

Tog dana su se studenti/ce pobunili/e i tražeći podršku od dekana dobili informaciju da se tu ništa ne može uraditi jer je to praksa i pravilo Zavoda za transfuzijsku medicinu. Zatim su se studenti/ce obratili/e svojim vršnjacima, ukazujući na diskriminatornu praksu. Do incidenta je došlo kad je uposlenik Zavoda za transfuzijsku medicinu fizički nasrnuo na jednog od studenata i kad je uposlenica Filozofskog fakulteta počela da vrijeđa studenticu iz grupe koja se izjasnila kao lezbejka, nazivajući i nju i druge pogrdnim imenima, dodavši da će ih sačekati poslije nastave ispred zgrade fukulteta, te se govorom mržnje obratila studentici rečenicom:” Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu”. Ovaj incident je prijavljen policiji istog dana.

Pojam govora mržnje se može definisati kao svaka izjava koja priziva nasilje, mržnju i diskriminaciju protiv individua ili grupa, najčešće na osnovu njihove seksualnosti, rasne ili religijske pripadnosti. Uznemiravanje, kao oblik diskriminacije, koji se sastoji u ponižavanju i omalovažavanju na temelju seksualne orijentacije je zabranjen Zakonom o zabrani diskriminacije BiH (čl.2. stav 1., i čl. 6.). Također, zabranjeni su direktna diskriminacija, indirektna diskriminacija, uznemiravanje, spolno uznemiravanje, mobing, segregacija, izdavanje naloga drugima za vršenje diskriminacije i podsticanje na diskriminaciju (čl. 3. i 4.).

Šarena mreža BiH se ovom prilikom obraća dotičnim javnim ustanovama da se javno ograde od ovakog primitivnog i krajnje neprofesionalnog ponašanja vlastitih uposlenika/ca koji/e kroz svoja radna mjesta na nasilni način promovišu vlastite zadrte standarde i predrasude, time ugrožavajući ne samo institucije koje predstavljaju već i sektore zdravstva i obrazovanja. U slučaju da ove javne ustanove dijele stavove svojih uposlenika/ca te ne urade ništa da saniraju ovu situaciju, pozivamo sve nadležne ustanove u BiH da ih sankcionišu jer one kroz svoj rad ne samo da ugrožavaju LGBTIQ osobe već i sve građane/ke i time šire mržnju, netrpeljivost, diskriminaciju kao i nesigurnost i nepovjerenje.

Ovom prilikom pozivamo sve organizacije da nam se pridruže u pozivanju relevantnih organizacija i da reaguju na govor mržnje i institucionalnu diskriminaciju te poduzmu adekvatne akcije. Pored toga, pozivamo ostale fakultete i zdravstvene ustanove da se javno ograde od ovakvih istupa, te vrate povjerenje u svoje institucije čija svrha jeste da obrazuje svoje mlade i da se skrbe za njihovo zdravlje kako fizičko tako i psihičko, time poštujući ljudska prava svih građana i građanki.

Šarena mreža BiH je osnovana u julu 2011. godine, a čine je aktivistkinje i aktivisti raznih ljudsko pravaških nevladinih organizacija kao i pojedinke i pojedinci sa područja BiH koji/e rade na polju LGBTTIQ aktivizma.

S poštovanjem,

Šarena mreža BiH

Ostale potpisnice:

Udruženje Q – Sarajevo

Centar za mlade “KVART” Prijedor

u.g. Oštra Nula – Banja Luka

UNSA Geto – Banja Luka

Zagreb Pride – Zagreb

LezzQuattro, Beograd

Udruzenje Akcija Gradjana – Sarajevo

Lezbična sekcija ŠKUC-LL, Ljubljana

Časopis za kritiko znanosti in novo antropologijo, Ljubljana

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Beograd

Juventas, Podgorica

Također vam se može svidjeti…