Izvještaj o Incijativi obilježavanja 08.03.2011.

NA POZIV FONDACIJE CURE I UDRUŽENJA INFOHOUSE POSLODAVCIMA DA PODRŽE ŽENSKO SAMOZAPOŠLJAVANJE  ODGOVORILO DO SADA
SAMO 8 INSTITUCIJA I POJEDINACA!

DJECA SA POSEBNIM POTREBAMA PRVA UPLATILA NOVAC U FOND!
NAJVIŠE UPLATILA AMBASADA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA – ČAK 400,00 KM!

Poštovani,
U sklopu Inicijative obilježavanja 08.03.2011. kad se slavi 100 godina Međunarodnog praznika žena pokrenuli smo i akciju Interventni fond za žensko poduzetništvo sa namjerom prikupljanja sredstava iz kojeg bi se finansirale najbolje ideje žena za samozapošljavanje.

Od početka februara pa do 07. marta 2011. traje akcija poziva svim poslovnim subjektima da podrže žensko samozapošljavanje kroz uplatu simbolične sume od 40,00 KM u Interventni fond. Iz Fonda bi se potom finansirale najbolje ideje za samozapošljavanje pristigle putem Javnog konkursa.


DO DANAS JE NA ŽIRO RAČUN FONDA UPLAĆENO 690,00 KM I TO OD STRANE 8 POJEDINACA I INSTITUCIJA! Prvu uplatu smo dobili od djece sa posebnim potrebama okupljenim u NVO Altruista svjetlo a najveću uplatu je izvršila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, u iznosu od čak 400,00 KM!


NVO ALTRUISTA – SVJETLO, UDRUŽENJE GRAĐANA – PRO EDUCA,ALTERNATIVNA TV BANJA LUKA, OMERHODŽIĆ VESNA, PRIVREDNA KOMORA UNSKO-SANSKOG KANTONA, JKP 10 JUL. BOSANSKO GRAHOVO, MINISTARSTVO PRIVREDE KANTONA SARAJEVO I EMBASSY OF THE UNITED STATES OF AMERICA.

Raduje nas činjenica da se pozivu odazivaju i pojedinci ali i mediji, te ovim putem želimo animirati poslodavce da umjesto održavanja tradicionalnog ručka i kupovine cvijeća zaposlenicama odgovore pozitivno na naš apel NEĆU KARANFIL,HOĆU POSAO!  I da taj novac preusmjere u trajnu pomoć bar jednoj ženi!

Prema posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH iz decembra 2010. godine, više od pola miliona stanovnika države prijavljeno je na birou za zapošljavanje. Od toga je skoro 270.000 žena, i taj broj raste iz mjeseca u mjesec. Ne postoji državna strategija za zapošljavanje žena. Ne postoji adresa na koju se žene, koje su često i jedine hraniteljice porodica, mogu obratiti sa idejom ili prijedlogom za sopstveni posao. Postoje samo tradicionalna obećanja koja se uz buket karanfila redovno dijele samo jedan dan – 08.marta.

Predstojeći 8. mart kad se slavi 100 godina Međunarodnog praznika za žene, idealna je prilika da se javnost, a naročito poslovni subjekti, podsjete na loš položaj žena u bh. društvu te inicira akcija koja će bar simbolično pokrenuti promjenu užasno lošeg ekonomskog položaja žena u društvenom i ekonomskom životu BiH.
Za više informacija, molimo kontaktirajte CURE ured na 033 713 610, ili INFOHOUSE na 033 658 953.


Medijski pokrovitelj je Radio 8

S poštovanjem!

Također vam se može svidjeti…