Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije!

 

Ko smo mi i zašto smo se okupili?

Mi smo Koalicija protiv ustavne diskriminacije “Jednakost”, koju trenutno čini 14 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine. Mi želimo Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo svi/e imati jednaka prava, bez obzira na to da li se i kako etnički identifikujemo i u kom dijelu države živimo. Trenutno u našoj zemlji to nije moguće, jer jedna privilegirana kategorija, koju čine tri konstitutivna naroda, uživa prava koja su ostalima uskraćena.

Za šta se borimo?

Mi želimo promjenu svih ustavnih i zakonskih odredbi koje konstitutivnim narodima daju prava koja nemaju ostali građani i građanke Bosne i Hercegovine i želimo da se ona dogodi na svim nivoima vlasti i u svakom zakonskom aktu koji legalizuje neravnopravnost i diskriminaciju u našoj zemlji.

Zašto je to važno?

Politički sistem koji određenim grupama daje privilegije zasnovane na etnicitetu, osim što je temeljito nepravedan i antidemokratski, doveo je do stvaranja etnonacionalnih političkih elita koje svakako ne zastupaju interese “nekonstitutivnih” građana i građanki – ali ni interese onih koji/e pripadaju konstitutivnim narodima. Posljedice su nam svima dobro poznate – Bosnom i Hercegovinom već dvije decenije upravlja neodgovorna i nekompetentna etnopolitička klasa, koja koristi privilegije “konstitutivnosti” za zadovoljenje sopstvenih interesa, dok ostatak društva tone u sve dublje ekonomske i socijalne probleme.

Šta možemo zajedno učiniti?

Za početak – pokazati koliko nas ima.

Bosna i Hercegovina će uskoro provesti prvi popis stanovništva poslije 1991. godine. To je prilika da pokažemo da u BiH živi veliki broj građana i građanki koji/e se ne prepoznaju u kategorijama “konstitutivnosti” i/ili se ne slažu sa ustavnom diskriminacijom i vladavinom etnopolitike; koji su diskriminirani i koji odbijaju da to i ostanu. Zbog toga smo pokrenuli kampanju “Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije”, sa ciljem da ohrabrimo sve njih da svojim “nekonstitutivnim” izjašnjavanjem na popisu pokažu protest protiv diskriminacije na etničkoj osnovi.

Ukoliko si i ti jedan/jedna od nas, možeš nam pružiti podršku tako što ćeš nam poslati svoju fotografiju, sa porukom koja najbolje izražava tvoj identitet, način na koji se želiš izjasniti na popisu, ili stav protiv ustavne diskriminacije na etničkoj i nacionalnoj osnovi. Tvoja slika će, zajedno sa našim, stajati na web-sajtu kampanje i motivisati i druge ljude da javno i bez straha pošalju svoju podršku u zajedničkoj borbi protiv diskriminacije. Za detaljnije upute o fotografisanju, dovoljno je da pošalješ prazan mail sa naslovom “Kako da se slikam?” na adresu koalicija.jednakost@gmail.com.

Jasno nam je da nas čeka dug i naporan rad do konačnog ukidanja ustavne diskriminacije u Bosni i Hercegovini. Tu borbu ne možemo dobiti sami/e i iskreno se nadamo da ćeš joj se pridružiti!

Koalicija “Jednakost”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Također vam se može svidjeti…