Fondacija CURE organizuje X-PRESS sesiju: “Zdravstvena zaštita za Romkinje u BiH”

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka vas pozivaju na X-PRESS sesiju: “Zdravstvena zaštita za Romkinje u BiH” koja će se održati 07.04.2012. u 11:00h, u restoranu Druga Kuća Lora, Kolodvorska 9 i 13, u Sarajevu.

Uvodničarka sesije je Nena Halilović, ginekološko-akušerska sestra i dipl. medicinsko-laboratorijska inžinjerka, zaposlena u bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica”, podpredsjednica Udruženja Roma/kinja Opštine Kozarska Dubica i članica radne grupe za reviziju akcionog plana za zdravstvenu zaštitu Roma/kinja.

Govorit će o zdravstvenoj zaštiti Romkinja u bh. društvu, o njihovom položaju i problemima sa kojima se suočavaju, budući da se Svjetski dan zdravlja slavi 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), a Svjetski dan Roma/kinja 8.aprila.

Socijalne kategorije nisu obuhvaćene zdravstvenom zaštitom. Među njima su najbrojniji Romi i Romkinje koji su gotovo u potpunosti isključeni iz sistema. Razlozi za njihovu isključenost su mnogobrojni. Dijelom je to zbog ogromnog procenta nezaposlenosti, ali i zbog neposjedovanja ličnih dokumenata.

BiH je ratifikovala mnoge međunarodne dokumente kojima se obavezala da će osigurati jednakost i zaštitu univerzalnom pristupu primarnoj zdravstvenoj zaštiti, bez diskriminacije. U procesu pridruživanja Evropskoj uniji, BiH je obavezna reformisati sistem zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima i pravima. U praksi je sasvim drugačije, jer i dalje postoji problem u praktičnoj primjeni zakona. Dodatni problem se ogleda i u (ne)dostupnosti informacija.

Podizanje svijesti o značaju zdravstvene zaštite za ukupan kvalitet života i potrebi njenog korištenja za pripadnike/ce romske nacionalne manjine je cilj koji je proistekao iz činjenice da oni/e vrlo rijetko koriste zdravstvenu zaštitu i u slučajevima kada su im prava na nju osigurana. Uz to idu određene predrasude i stereotipi koje o romskoj populaciji ima većina radnika/ca u zdravstvenom sistemu.

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještivanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu uključiti u procesu konkretne podrške ove marginalizovane grupe.

Pozivamo vas da dođete na X-Press sesiju, saznate više i pomognete da informiramo i educiramo javnost.

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

 Za više informacija, molimo kontaktirajte CURE ured na 033 713 610, ili pišite na vedrana@fondacijacure.org

 Dobrodošli/e!

 

Također vam se može svidjeti…