Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o mladima FBiH

(Informaciju prenosimo od udruzenja Kult Ilidza)

Danas je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o mladima FBiH, čime se verificiralo zakonsko rješenje koje je u februaru usvojeno u Predstavničkom domu. Mladi u Federaciji konačno su dobili zakonski okvir koji će urediti oblast njihovog organiziranja, obvezati izvršne vlasti na strategije razvoja mladih, aktuelizirati neformalno obrazovanje mladih, inicirati omladinsko preduzetništvo i višestruko i višestrano doprinositi uključivanju mladih u društveni život. Predstavnički dom PSFBiH treba još usvojiti usvojene amandmane Vlade.

Od početka 2009. godine pa do danas, Udruženje KULT, u saradnji s Komisijom za pitanja mladih Predstavničkog doma PFBiH, zagovaralo je usvajanje zakona o mladima FBiH, dajući svu neophodnu podršku cijelom procesu – pomoć pri izradi nacrta zakona, promoviranju značaja usvajanja zakonske regulative o mladima, provođenju javnih rasprava o Nacrtu usvojenom u junu 2009. g. u Predstavničkom domu a u septembru iste godine i u Domu naroda PFBiH, izradi prijedloga zakona na osnovu prikupljenih amandmana s javnih rasprava, informiranju javnosti o cijelom procesu i dr. Vrijedi istaknuti da je inicijativa bila dobar primjer saradnje vladinog i nevladinog sektora. Poseban doprinos današnjem usvajanju zakona dali su mladi parlamentarci gđa Indira Karović, gosp. Kenan Keserović, gosp. Saša Magazinović, gosp. Bojan Bošnjak i gosp. Jasmin Duvnjak. Potrebno je zahvaliti se i potpredsjedavajućem Doma naroda gosp. Besimu Imamoviću koji prepoznao značaj usvajanja ovog zakonskog rješenja.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama molimo Vas da nas kontaktirate. Više informacija o cijeloj inicijativi možete naći i na web-stranici www.zakon.mladi.org.

Udruženje KULT

Također vam se može svidjeti…