BIH Novi zakon o abortusu u Poljskoj: Podrška iz BiH za reproduktivne slobode

BIH Novi zakon o abortusu u Poljskoj: Podrška iz BiH za reproduktivne slobode

 

Dodatne informacije možete naći ovdje: BBC, theguardian.com, independentibtimes.co.uk

Piše: M. S./Klix.ba

 

Danas žene širom Poljske učestvuju u štrajku, a u znak podrške održavaju se protesti i u drugim evropskim zemljama. 

Neformalna grupa građanki i građana iz BiH svoju podršku ženama u Poljskoj izrazila je okupljanjem ispred poljske ambasade danas, 3. oktobra, u 16 sati.

Abortus je u Poljskoj od 1993. godine dozvoljen samo u iznimnim okolnostima, kao što su slučajevi silovanja, teška malformacija fetusa i kada je život majke ozbiljno ugrožen. Međutim, pokrenuta je građanska inicijativa za kriminalizaciju abortusa, koja bi pobačaj učinila legalno nemogućim u bilo kom slučaju. Iznimka bi bile situacije u kojima je život majke u opasnosti, ali postoji bojazan da u ovom slučaju “opasnost“ nije dovoljno dobro definisana jer ne uključuje teške bolesti poput raka.

Zakon ima šanse da prođe, s obzirom na konzervativni poljski parlament, a aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava srčano se bore kako zakon ne bi bio usvojen. U proteklih nekoliko dana organizovano je mnoštvo protesta, a danas žene širom Poljske učestvuju u Općem ženskom štrajku. Poljakinje odbijaju ići na posao, na nastavu i baviti se kućnim poslovima kako bi iskazale nezadovoljstvo zbog mogućeg uvođenja novog opresivnog zakona.

Protest je inspirisan “Crnim ponedjeljkom”, protestom Islanđanki 24. oktobra 1975. godine, kada ih je 90 posto odlučilo na jedan dan prestati sa svim aktivnostima koje inače rade. Danas je Island jedna od rodno najravnopravnijih zemalja na svijetu.

Crni protest i tjelesna autonomija

Aktivistica organizacije MamyGÅ‚os Sylwia D. WodziÅ„ska kaže za Klix.ba da su žene u Poljskoj uzrujane i da im je dosta kako ih tretiraju zakonodavci te da će, po uzoru na islandsko iskustvo, zaustaviti zemlju na jedan dan.

“Nadamo se da ćemo privući pažnju Poljaka na to da se ne slažemo sa novim zakonom i da ženska prava ne trebaju biti podrivana“, kaže ona. 

Poljska lijevo orijentisana stranka Razem pokrenula je inicijativu CzarnyProtest (Crni protest) u kojoj su zamolili ljude da podijele svoje fotografije noseći crninu kako bi pokazali tugovanje za ženskim reproduktivnim pravima u Poljskoj. Akcija se brzo proširila društvenim medijima, gdje je dosegla oko 10 miliona ljudi, a crnina je postala i zaštitni znak protesta. 

Crno je danas nosila i neformalna grupa građana i građanki koji su se u 16 sati okupili ispred poljske ambasade, tako se pridružujući mnogim evropskim gradovima gdje su organizovani protesti u znak podrške ženama u Poljskoj.

Aktivistica Marina Veličković kaže da je bitno iskazati solidarnost sa ženama u Poljskoj jer im se oduzima pravo da donose medicinske odluke o svome tijelu, što je direktan napad na njihovu tjelesnu autonomiju i slobodu. Osim toga, nije isključeno da bi se antiaborcioni pokret mogao pojaviti i u BiH. 

“Mislim da bh. društvo postaje sve konzervativnije te će se biti sve teže izboriti za progresivnija prava, ali i zadržati prava koja već imamo. Svako malo se medijima pojavi članak u kojem se navode upitne statistike o broju abortusa, koje se ili loše kontekstualiziraju, ili se uopće ne kontekstualiziraju i onda se to sve ubaci u narativ da su žene koje imaju abortuse krive za pad nataliteta i svojim izborom ugrožavaju opstanak države. Mislim da je pitanje samo koliko će ti napadi na reproduktivna prava ostati na nivou retorike, a koliko će postati jedno od oruđa političke desnice”, kaže Veličković.

Aktivistica Maida Zagorac kaže da su već postojala nastojanja određenih političkih opcija desničarskog usmjerenja da nametnu na dnevni red zakon kojim bi se ograničio ili zabranio abortus u jednom od kantona.

“Naše tijelo je jedino za šta sa sigurnošću možemo reći da pripada nama, sve ostalo sad imamo, a sutradan možemo i da nemamo. Ako ne možemo slobodno odlučiti šta ćemo sa našim tijelom, u vezi čega onda možemo odlučiti?”, kaže Zagorac. 

Opasni nelegalni abortusi

Aktivistice naglašavaju da se u slučaju zabrane abortusa on i dalje dešava, ali u nelegalnim i opasnim uslovima. Ukoliko žene ne mogu uraditi pobačaj legalno, izlažu se riziku medicinskih komplikacija, kao i gubitka života, u najekstremnijim slučajevima, zbog nelegalnih abortusa izvršenih neprofesionalno i u nehigijenskim uslovima. 

Žene boljeg imovinskog stanja mogu priuštiti bolju njegu, kao i odlazak u inostranstvo radi izvođenja ovog zahvata, što predstavlja diskriminaciju na osnovu imovinskog stanja. U ovom slučaju, restriktivni reproduktivni zakoni diskriminišu određene grupe žena i uskraćuju im pravo na zdravstvenu njegu. 

Poljska aktivistica JarmiÅ‚a Rybicka kaže da su abortusi i u slučajevima zabrane i dalje dostupni, ali ne legalno. 

“Nelegalni pobačaji su prijetnja zdravlju žene. Kao rezultat predloženog zakona žene bi mogle završiti u zatvoru ukoliko izvrše pobačaj, a čak i spontani pobačaj bi mogao biti razlog za istragu“, kaže ona i dodaje da bi uvođenjem ovog zakona žene bile prisiljene roditi čak i kada je trudnoća rezultat silovanja, ili ako je majka maloljetna. 

Sa njom se slaže i Maida Zagorac. 

“Uvijek moramo imati na umu da to što je abortus legalan, ne znači da je svima i dostupan. Mnoge žene sebi ne mogu materijalno priuštiti ovaj postupak, jer on nikad nije besplatan. Mnogi parovi sebi ne mogu priuštiti ni kontraceptivna sredstva jer ni ona nisu besplatna”, kaže Zagorac.

I bh. i poljske aktivistice navode da je mnogo bolji način za smanjenje broja pobačaja uvođenje kvalitetnog seksualnog obrazovanja u škole, jer bi tada mladi naučili značaj i ispravno korištenje kontracepcije.

Naslijeđeni zakoni i konzervativno društvo

Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje nastale raspadom Jugoslavije, naslijedila je progresivne zakone o pobačaju od bivše nam države. Prema važećem Zakonu o uslovima i postupku za prekid trudnoće, pobačaj se u BiH izvodi na zahtjev trudne žene, ukoliko trudnoća nije starija od deset gestacijskih nedjelja i ako se prekidom trudnoće neće neposredno ugroziti život ili zdravlje trudnice. 

Međutim, iako je i Hrvatska naslijedila iste zakone, posljednjih godina svjedoci smo raznih inicijativa koje za cilj imaju sprečavanje ove medicinske procedure. 

Inicijativa “Obrani pravo na izbor” bori se protiv grupa koje bi ograničile ili zabranile pravo na abortus, a povodom dešavanja u Poljskoj organizovali su protest u Zagrebu. 

“Iako je pobačaj u Hrvatskoj prema zakonima legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica. Također, dostupan je isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivista koji mole ispred bolnica. Ovakvo stanje otvoreno kritizira čak i UN-ov Odbor CEDAW u svojim zaključnim preporukama Hrvatskoj“, navode iz ove organizacije i kažu da svojom akcijom žele izraziti solidarnost sa ženama u Poljskoj i upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj.

Katoličanstvo i patrijarhat

Iako mnogi navode da je jedan od glavnih razloga loših reproduktivnih zakona katoličanstvo kao religija koja poprijeko gleda na abortus, Sylwia D. WodziÅ„ska kaže da je glavni uzrok zapravo patrijarhat. 

“Svaka značajna društvena promjena uzrokuje strahove i nesigurnosti. Koliko god da je Poljska napredovala u protekle tri decenije, trenutno ide nekoliko koraka unazad. Nadam se da će ubrzo doći veliki skok unaprijed“, kaže ona. 

Aleksandra Wolek iz Razema kaže da bi jedan od mogućih razloga mogao biti taj da poljskom političkom scenom već duže vrijeme dominiraju neoliberalne i konzervativne struje koje ne mare mnogo za ženska prava. 

“Neki isto tako spominju veliki utjecaj poljske crkve, ali zapravo poljski religijski autoriteti nemaju jasan stav oko problema abortusa“, kaže Wolek za Klix.ba. 

Jedan od onih koji vjeruju da Crkva ima velikog udjela u trenutnoj debati o abortusu je aktivista za ljudska prava Łukasz Niparko, koji kaže da je utjecaj ove religijske institucije i dalje snažan u Poljskoj i da je bitan i u politici.

“Poljaci pate zbog svoje tragične historije, imaju neku vrstu PTSP-a, i zbog toga je vrlo lako igrati na kartu nacionalizma i religije“, kaže on. 

Sa njim se slaže i aktivistica Aleksandra Jarocka, koja kaže da religijska vjerovanja političara imaju dosta utjecaja na javne politike, pogotovo one koje se tiču društvenih i etičkih problema.

“Naše tradicije i kultura su dosta povezani sa katoličkom religijom. Još uvijek ne možemo razdvojiti religiju od društvenih pravila u Poljskoj. Naše društvo i naši mladi postaju sve konzervativniji i nedostaje nam dijaloga“, kaže ona. 

Bh. aktivisti i aktivistice danas su iskazali svoju podršku za pravo na izbor i tjelesnu autonomiju žena širom svijeta. 

“Okupljanjem mi pokazujemo da smatramo da su nam životi svih žena podjednako vrijedni, i da nas se napad na reproduktivna prava tiče bez obzira da li se radi o ženama u Poljskoj, Irskoj ili El Salvadoru”, kaže Veličković.

Također vam se može svidjeti…