Aktivistkinje Fondacije CURE bile u posjeti sestrinskim organizacijama u regiji

Aktivistkinje Fondacije CURE bile u posjeti sestrinskim organizacijama u regiji

Aktivistkinje Fondacije CURE su posjetile organizacije čiji fokus djelovanju su ženska ljudska prava u Zagrebu (u periodu od 12.-15.2014.) i u Beogradu (u periodu od 18 – 21.11.2014. godine). Razlog studijske posjete je bio da se više upoznamo sa radom aktivistkinja iz regije, da razmjenimo iskustva o načinu na koji djelujemo da bi napravile pozitivne promjene i u zavisnosti od toga na kojem polju djeluju i na koji način. Razmjenile smo iskustva koje smo stekle u radu sa ženama,  mladim osobama, volonterima/kama, aktivistima/kinjama, institucijama, predstavnicima/cama institucija itd.

 

U Zagrebu smo posjetile sljedeće organizacije: CESI, Ženska soba, Centar za ženske studije, Zagreb PRIDE i VoxFeminae.

U Beogradu smo imale priliku posjetiti organizacije, čiji fokus djelovanja jesu ženska ljudska prava, ali u svom radu koriste različite alate. Tako da smo imale priliku da posjetimo: Autonomni ženski centar, Labris, ACT WOMEN, Centar za ženske studije i Žene u crnom.

 

Također, razgovarale smo o mogućnosti buduće suradnje, o zajedničkim aktivnostima, o budućim aktivnostima i akcijama koje planiramo organizovati. Kako je posjeta bila prije početka Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, govorile smo i o tome aktivnostima koje planiramo sprovesti za 16 dana aktivizma u svojim lokalnim zajednicama.

 

Mi smo ih naravno pozvale da se priključe našoj online kampanji , u kojoj se govori o rodno uvjetovanom nasilju u vezama mladih pod nazivom „Ljubomora nije ljubav“ (#stopnasilju #16danaaktivizma #FondacijaCURE #sniminasilje).

 

Također vam se može svidjeti…