Osnaživanje žena u politici: Održane tri dvodnevne radionice u Gračanici, Tuzli i Lukavcu

Osnaživanje žena u politici: Održane tri dvodnevne radionice u Gračanici, Tuzli i Lukavcu

U periodu od 15. do 22. augusta 2024. godine, u okviru projekta Žene u politici, koji provode Fondacija CURE i Budućnost Modriča, uz podršku IAMANEH Švicarska i financijsku podršku Vlade Švicarske, uspješno su organizirane tri dvodnevne radionice s ciljem pružanja podrške ženama kandidatkinjama na predstojećim lokalnim izborima. Radionice su okupile žene iz civilnog sektora, aktivistkinje, političarke i kandidatkinje, a fokus je bio na razumijevanju političkih procesa i kreiranju učinkovitih izbornih kampanja.

Lokacije i datumi:

  • Gračanica: 15.-16. august
  • Tuzla: 19.-20. august
  • Lukavac: 21.-22. august

Svaka radionica bila je usmjerena na identifikaciju strategija za prevazilaženje izazova s kojima se žene suočavaju u politici, poput rodne neravnopravnosti, manjka stranačke podrške i društvenih normi koje otežavaju ženama kandidiranje.

Struktura radionica i ključni ciljevi

  • Prvi dan: Učesnice su radile na prepoznavanju prepreka i razvijanju konkretnih strategija za njihovo prevazilaženje, s posebnim naglaskom na rodnu neravnopravnost i nedostatak podrške unutar političkih stranaka.
  • Drugi dan: Učesnice su radile u grupama, razvijajući strategije kampanja s ciljem povećanja broja izabranih žena na predstojećim izborima, uključujući planove za javne nastupe, komunikaciju s biračima i efikasno korištenje medija.

Ključni rezultati radionica u Gračanici, Tuzli i Lukavcu

Gračanica

  • Grupa I fokusirala se na poboljšanje zdravstvene infrastrukture, komunalnih usluga i vodosnabdijevanja, predlažući reaktivaciju gradskog zdravstvenog savjeta, poboljšanje dijagnostike i sanaciju divljih deponija.
  • Grupa II razvila je strategije za izborne kampanje, uključujući planove za formiranje baza sigurnih i potencijalnih birača te medijsku promociju kandidatkinja.

Tuzla

  • Grupa I stavila je fokus na rješavanje konkretnih komunalnih problema u lokalnim zajednicama te revitalizaciju mjesnih zajednica. Aktivnim djelovanjem u ovim zajednicama, cilj je potaknuti angažman birača i podići svijest o važnosti izlaska na izbore.
  • Grupa II kreirala je akcioni plan pod nazivom “Žene za žene”, s ciljem mobilizacije ženskih glasačica kroz organizovane aktivnosti poput foruma, šetnji i promocija.

Lukavac

  • Grupa I fokusirala se na povećanje medijske vidljivosti žena kandidatkinja te organizaciju otvorenih foruma kako bi se promovirala uloga žena u politici.
  • Grupa II radila je na povezivanju kandidatkinja s glasačicama, koristeći vođe mjesnih zajednica i lokalne medije za povećanje vidljivosti žena u političkom životu.

Sveradionice su rezultirale razvojem praktičnih i prilagođenih planova kampanja koje će žene kandidatkinje koristiti u predstojećem izbornom procesu. Ove aktivnosti su usmjerene na povećanje zastupljenosti žena u političkim institucijama i jačanje njihove uloge u donošenju odluka.

Projekat Žene u politici nastavlja pružati podršku ženama u političkom životu, s ciljem osnaživanja njihovog učešća u izbornim i političkim procesima.

Također vam se može svidjeti…