Jačanje kapaciteta Ženske mreže BiH

Projekat Jačanje kapaciteta Ženske mreže BiH“ traje od 1. jula 2023. do 30. juna 2024. godine, podržan od strane TRAG Fondacije i ima za cilj jačanje kapaciteta braniteljica ženskih prava iz Bosne i Hercegovine, kako bi postale nezamjenjive sudionice u svim pregovorima vezanim za kvalitet života u našoj zemlji.

Braniteljice ženskih prava igraju ključnu ulogu u pružanju socijalne podrške, nudeći usluge koje država ne može pružiti. Međutim, često nismo prisutne kada se raspravljaju važne teme niti imamo priliku iznijeti svoje slučajeve. Zbog smanjenog prostora za ženski aktivizam i nedostatka sredstava za ženske organizacije, braniteljice ženskih prava često nemaju priliku sudjelovati u važnim procesima poput UN Agende 2030 i UNSDG-a.

Kroz ovaj projekat, osiguraćemo tehničke mogućnosti za ženske organizacije i braniteljice ženskih prava kako bi stekle nova znanja i definirale perspektive o međunarodnim pitanjima koja direktno utiču na živote žena u našem lokalnom kontekstu. Nadamo se da ćemo uspostaviti nove kanale komunikacije s međunarodnim braniteljicama ženskih prava, proširiti našu mrežu na regionalnom i međunarodnom nivou, te aktivnije sudjelovati u izradi planova i programa koji će imati trajne učinke.

Jedan od ciljeva projekta je osigurati prostor – fizički i digitalni – za braniteljice ženskih prava, članice Ženske mreže BiH, kako bismo povećali našu javnu vidljivost i predstavili našu perspektivu na pitanja koja utiču na žene i djevojke u našoj zemlji.

Kao dio aktivnosti vezanih za jačanje Ženske mreže BiH, 30. januara 2024. godine održan je sastanak pod nazivom „Sarajevska feminističko-aktivistička priča“ sa 20 aktivistkinja iz Sarajeva i šire regije. Cilj sastanka bio je otvaranje prostora za diskusiju i koordinaciju zajedničkih događaja na širem području Sarajeva, a koji se tiču feminističko-aktivističke perspektive na ženska prava, nasilje nad ženama, femicid i ekološka pitanja.

Također, u februaru 2024. godine, objavljen je interni poziv za aktivnosti organizacija članica u okviru mjeseca obilježavanja Međunarodnog dana žena – 8. marta. Koordinacioni odbor Ženske mreže BiH dodijelio je pet malih grantova u pojedinačnom iznosu od 500 KM.

Članice Ženske mreže BiH imale su priliku posjetiti i razmijeniti ideje sa Fondacijom Women to Women sa Malte od 24. do 27. marta 2024. Tokom posjete Malti, shvatile smo da se ta zemlja suočava s ozbiljnim izazovima vezanim za femicid, a Fondacija Women to Women aktivno radi na jačanju lokalnih kapaciteta za efikasnu borbu protiv nasilja. Vjerujemo da će direktno povezivanje i jačanje veza između nas i žena iz Malte podići nivo regionalnog umrežavanja u vezi s zagovaranjem prevencije svih oblika nasilja nad ženama.

Drugi projekti…

Zajedno jače

Zajedno jače

Fondacija CURE provodi projekat „Zajedno jače". Kroz institucionalnu podršku, posvećeni smo unaprjeđenju sigurnosti i...

read more