5 minuta feminizma – CYBERFEMINIZAM

Feminizam različitim osobama znači različito. Stoga je najbolje razmišljati o feminizmima. Na ovaj način se može prikazati kao, što zapravo i jeste, prizma različitih stavova i ideja, te kao teorija i praksa čije su vrijednosti uključivost, različitost, poštovanje, solidarnost itd. 

5 MINUTA FEMINIZMA  je serijal animacija koje za cilj imaju prikazati različite politike i tendencije u feminističkom pokretu. Svaki mjesec nova animacija koja u 5 minuta pokušava objasniti po jedan od feminizama. 

 

 

5 minuta feminizma – CYBERFEMINIZAM from KRIVA on Vimeo.

 

 

Internet je ogroman prostor. Sistem. Mreža. Procjenjuje se da je 2.1 do 2.4 milijarde jedinstvenih korisnika koristilo internet u 2013 godini. Na internetu postoji oko 2.58 milijarde web stranica. Mnogi stručnjaci i stučnjakinje smatraju da bi u svijetu nastao potpuni kaos, ukoliko bi internet kolabirao. Ne samo da je internet sastavni dio svjetske ekonomije, zdravstva, saobraćaja i obrazovanja nego je sajber – prostor je postao i  svakodnevnica velikog broja svjetske populacije. Na Mrežu su se jako brzo preslikale društvene norme, ideje i stavovi.

Sajber – prostor, kao niz različitih tehnologija (starijih i novijih) kojima je zajednička sposobnost da simuliraju okoline unutar kojih ljudska bića mogu biti u interakciji, nije propustio simulirati i PATRIJARHAT.

New York Times je jednom prilikom pisao kako su internet izmislili muškarci. Pritom potpuno zaboravljajući da je u stvaranju interneta učestvovao veliki broj individua, od kojih su žene bile pionirke u razvijanju tehnologija bez kojih je nemoguće zamisliti postojanje interneta. Zauzimanjem sajber – prostora i odnosima moći u informacijskim tehnologijama, dekonstruiranjem rodnih uloga u sajber – prostoru, globalnom kulturom i društvom medija, bavi se SAJBER EMINIZAM. Prefiks sajber zapravo potiče iz kibernetike. Pojmovi kiberprostor i kiborg dolaze u opticaj osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pojam kiborg odnosi se na kibernetski organizam, ljudsko – mašinski sistem koji se može sam regulirati.

Kako povezujemo feminizam i sajberprostor?

Prekretnicu za cajberfeminizam čini legendarni esej Donne Haraway “Manifest za kiborge” u kojem ona nudi figuru kiborga kao ironičan politički mit u funkciji feminističkog prisvajanja tehnologije i nadilaženja rodne binarnosti.  Kiborg je stvorenje društvene stvarnosti kao i stvorenje fikcije. Cajberfeminizam kakvog ga danas poznajemo javlja se početkom devedesetih godina prošlog stoljća, a spominje se u radovima teoretičarke Sadie Plant i australijske umjetničke grupe (Venus) VNS Matrix.  Prema njihovim riječima :”VNS Matrix se javlja iz sajber – močvare tokom ljeta 1991 godine, u južnoj australiji, sa misijom da otmu igračke tehno – kaubojima i re mapiraju sajber – kulturu kroz feministički  pristup.” (Venus) VNS Matrix i Sadie Plant smatraju  da je proglašavanje tehnologije muškom stvari patrijarhalni mit kojeg treba dekonstruirati otkrivanjem i vrednovanjem prešućenih ženskih elemenata. (Venus) VNS Matrix vjeruju da je važno da se nove tehnologije koriste na kritički način, te da žene moraju da imaju pristup proizvodnji i potrošnji novih tehnologija. Njihovi su proriteti propitivanje dominacije i kontrole, koji ide ruku pod ruku sa korištenjem novih tehnologija: žene su prikazivane kao objekti, kroz fetišističke stereotipe feminiteta. Sajber – feministkinje već godinama istražuju nove medije: Internet, video-igre, časopise, SF filmove. Zaključuju da je svijet novih tehnologija i dalje rodno binaran heteronormativn prostor kojim i dalje dominiraju muškarci, te da je prepun pornografskih, nasilnih i ponižavajućih slika žena. Cilj je stvoriti vlastite prostore u sajber – prostoru, koji će podržavati sve glasove, činjenice, interese i vjerovanja.

Izvori za ovaj video:

http://www.medienkunstnetz.de/artist/vns-matrix/biography/

http://www.scribd.com/doc/59127268/Cyberfeminizam2

http://www.stumptuous.com/comps/cyborg.html

Preporučujemo:

http://home.refugia.net/portfolio/domain-errors/

Sadržaj smo preuzele sa: http://www.krivazine.com/5-minuta-feminizma-cyberfeminizam/

 

Također vam se može svidjeti…