5. Festival novog cirkusa/ženski cirkus

Peto izdanje Festivala novog cirkusa održat će se od 26. do 30. studenoga na više lokacija u gradu (ZKM, ZKL, Scena Travno, dvorana Jedinstvo, Akademija dramske umjetnosti, AKC Medika i Francuska medijateka). Festival je ove godine fokusiran na fenomen ženskog cirkusa, pa će se u rodno osvještenoj selekciji predstaviti autorice iz Francuske, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Švedske, Kolumbije i Hrvatske.

Peti FNC otvorit će bradata žena, iznimna i neobična Jeanne Mordoj, krotiteljica žumanjaka, bambusa i vlastitog tijela. Francuska će kontorcionistica i trbuhozborka (vještina koja sve više izumire) dvaput zavesti publiku ZKM-a u svoj bizarni svijet (hvaljena predstava “Éloge du poil”).
Druga nepropustiva festivalska prigoda svakako je “Won Woman Show” američke klaunese Laure Herts, s prebivalištem u Montpellieru. Daleko od klasične mime i klauniranja, Laura razotkriva vrlo osobenu kritiku muški orijentiranog svijeta i čini to na urnebesni način zbog kojeg se publika valja po podu.

Kao i uvijek, Festival novog cirkusa rezervirano je mjesto domaćih, ali međunarodnih premijera cirkuskih produkcija. Ove godine, premijerno će se vidjeti predstava zagrebačkog Trikoa “Poppins silazi”, koju režira Dubravka Crnojević-Carić. Predstava inspirirana likom čudesne engleske dadilje Mary Poppins sadrži golotinju, pa unatoč dječje nevinom naslovu nije primjerena najmlađoj publici.
Ante Ursić, Nijemac hrvatskih korijena, te nositelj glavne role nove Cirque du Soleil produkcije, režirao je “Bambulu”, akrobatsku predstavu Julie Christ (Nova Voda), prema motivima romana Ivane Sajko “Rio bar”.

Osim izvedbenih umjetnica, Festival novog cirkusa ove godine ugošćuje i teoretičare s četiri kontinenta! Na Akademiji dramske umjetnosti održat će se konferencija “Žena & Cirkus” s doista uglednim predavačkim imenima iz svijeta teatrologije, antropologije, cirkuskih studija, ali i drugih područja u kojima se isprepliću teme žene i cirkusa.

Više informacija o festivalu potražite na www.cirkus.hr ili na Facebook grupi “Festival novog cirkusa”. Ulaznice se mogu rezervirati na e-mail ulaznice@cirkus.hr ili putem telefona 091/726-3878.

Ulaznice su puštene u prodaju u Profil Megastoreu, Integralu-Pothodnik, te u Francuskoj medijateci (Preradovićeva 5) koja će se u tjednu festivala transformirati u centralni festivalski punkt – Cirkuski centar.

Također vam se može svidjeti…