21X-Press sesija ”Žene u oružanim snagama”

Uvodničarka sesije je Vanja Matić, Izvršna koordinatorica/Voditeljica projekta rodne jednakosti pri NATO-u. Govorit će o značenju UN rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti i njenoj primjeni u zemljama članicama NATO-a, o doprinosu žena u mirovnim i vojniim operacijama, te o medijskom izvještavanju i predstavljanju žena u oružanim snagama.

Od posebne je važnosti da izazovemo nejednakosti moći, diskriminaciju, nasilje prema ženama i djevojkama u svim oblicima, kao i suptilnije oblike militarima koji nas uvjeravaju da će jače vojne ili oružane akcije, i korištenje oružja voditi našoj sigurnosti i mirnijim društvima.

Zahvaljujući aktivizmu i zalaganju ženskih grupa proteklih decenija, kao i usvajanju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti prije deset godina, uloga žena treba da se primjenjuje kao ključna uloga u mirovnim pregovorima i procesima mira. Žene su se organizovale protiv rata, kolonijalizma i genocida kroz vijekove, i početkom 20. vijeka žene iz različitih zemalja su počele da se formalno sastaju kako bi razgovarale o načinima sprečavanja budućih ratova. Ova X-PRESS sesija je organizirana kako bi se skrenula pažnja na važnost učešća žena u procesima odlučivanja, naglašava kako tekući aktivizam žena mora biti nastavljen kako bi se propitivale prihvaćene ideje militarizovane sigurnosti i naglasile potrebe za mir, pravdu i razvoj.

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i ciljamo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinjeti osvještivanju našeg društva, kada se radi o bitnosti uključivanja žena na svim mjestima gdje se donose odluke, čak i kada se radi o odobravanju sredstava kada se radi o investiranju u „sigurnost“. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način mediji mogu educirati javnost: „Šta je to sigurnost?“.

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako.

Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija, molimo kontaktirajte CURE ured na 033 713 610, ili pišite na vedrana@fondacijacure.org

Također vam se može svidjeti…