Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini

Projekt „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini“ koji realizuje Fondacija CURE u periodu od januara do decembra 2020. ima za cilj podići svijest bh društva i međunarodne zajednice o potrebi uključivanja žena u sve faze mirovnih pregovora i izgradnju mira, i temelji se na iskustvima žena koje su preživjele sve oblike nasilja u Bosni i Hercegovini i pruža priliku za dijeljenje svojih poruka otpornosti, preživljavanja, nade i mira iz ženske perspektive. Bosna i Hercegovina 25 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma još uvijek nije uspjela prevladati posljedice nedostatka ženskog sudjelovanja u mirovnim pregovaračkim procesima. Kao što je poznato, žene nisu bile prisutne za pregovaračkim stolom, pa stoga mirovni sporazum nije uzeo u obzir potrebe žena i djevojaka, što je rezultiralo dugoročnim negativnim učinkom na svakodnevni život građana/ki i 25.godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Pored mnogobrojnih aktivnosti projekat je rezultirao publikacijom i filmom SUOČAVANJE SA NEMIROM I IZGRADNJA MIRA IZ PERSPEKTIVE POSTDEJTONSKE ŽENE.

Projekat je kreiran kako bi dokazao da su moguće pozitivne društvene promjene i da žene iz lokalnih zajednica donose te promjene! Mi vjerujemo da su promjene moguće i da dijelimo zajedničku misiju, a to je društvo u kojem se ne toleriše nasilje, neravnopravnost i diskriminacija. U ovom filmu, osigurale smo siguran prostor ženama iz Prijedora, Kozarca, Bihaća, Drvara, Bosanskog Grahova, Konjica, Konjević Polja, Srebrenice, Bratunca, Tinje/Srebrenika da ispričaju svoje priče, te da naučene lekcije prenesemo na sljedeće generacije i na druge žene u drugim konfliktnim zonama.

Zahvaljujemo se organizacijama i pojedinkama koje su učestvovale u realizaciji ovog projekta!

Aktiv žena Tinja, Srebrenik Glas žene Bihać Udruženje žena JADAR, Konjević Polje Udruženje žena NERA, Konjic Udruženje Prijedorčanki IZVOR

Selma Osmanović, Nevzeta Hasanović, Seida Karabašić, Saima Hodžić, Aldina Suljić, Enisa Raković, Živana Sabljić, Danka Zelić, Majka Mejra Dautović, Ifeta Mejremić, Zora Kuljanin, Paša Suljić, Đemila Muminović, Valentina Gagić, Elvedina Alić, Ilvana Bakoš, Suada Poturović, Mirjana Raguza, Emsuda Mujagić, Nusreta Sivac, Refika Ališković, Tomislavka Pavić.

Ajna Jusić – istraživačica

Jadranka Miličević – voditeljica radionica

Denija Hidić – koordinatorica projekta

Merisa Bašić – producentica

Projekat se realizovao uz finansijsku podršku Women's World Day of Prayer (WWDP) – German Committe

YouTube player

Drugi projekti…

Progovori o nasilju!

Progovori o nasilju!

Fondacija CURE je u 2021 počela sa realizacijom projekta „Speak up against violence!“ („Progovori o nasilju!“) u...

read more