Zajedno protiv rodno zasnovanog nasilja

Projekat “ZAJEDNO protiv rodno uvjetovanog nasilja” sprovodi CESI iz Zagreba u suradnji s Fondacijom CURE u trajanju od godinu dana. Projekat se sprovodi u BiH uz finansijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u području međunarodne suradnje i razvojne pomoći pod nazivom „ Suradnjom do razvoja“. Glavni cilj jeste da se osigura širenje stečenih znanja i dobrih praksi u regiji, te da se ojačaju ljudske i organizacijski kapaciteti u BiH u provođenju programa koji će doprinijeti suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja i promocije rodne ravnopravnosti.

Osnovni fokus je na prenošenju znanja i iskustava stečenih u višegodišnjem radu te rad na prilagodbi edukacijskih materijala razvijenih u okviru CESI projekta i razvoju edukativnog programa i programa edukatorica/a koje/i se tiču prevencije rodno uvjetovanog nasilja.

 

Prvi sastanak – održan je u Sarajevu početkom februara 2012.godine. Na sastaku učesnice su se upoznale sa projektom i radom, te prjenjele iskustva iz BiH i RH kada je u pitanju prevencija nasilja u vezama mladih, te mogućnost rada u školama.

 

Studijska posjeta u Zagrebu –  četri članice i suradnice Fondacije CURE, koje su bile na prvom zajedničkom sastanku su boravile u  Zagrebu od 21. do 25. maja 2012. godine. Cilj studijske posjete je bio  bolje razumijevanje specifičnih aspekata teme nasilja u partnerskim vezama, razmjena iskustva, informacija i materijala, jačanje protoka informacija između RH i RBIH u području nasilja u partnerskim odnosima. Također jedan od ciljeva ove posjete je bio i razmjena iskustava na osobnom i organizacijskom nivou, informacija o dosadasnjem iskustvu u radu, te razmjena dobre prakse i ideja iz obje države.

Ovakav vid studijske posjete je bio veoma značajan za učesnice iz BiH, jer dobre prakse i nove ideje stvaraju pozitivne preduvjete za realizaciju raznih edukativnih programa.

U toku posjete  učesnice su se susrele sa predstavnicima/cama institucija i udruženja koja su uključena u suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i  koja se bave promocijom  rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj.

Drugi radni sastanak  – održan je 16. i 17. juna 2012. godine u Sarajevu gdje se radilo na razvoju edukativnog programa za srednjoškolce/ke i programa izobrazbe edukatora/ica. Članice i suradnice Fondacije CURE su osmislile edukativni program za srednjoškolce/ke, a dogovorena je i struktura programa izobrazbe edukatora/ica koja će se održati krajem septembra u Sarajevu.  

 

Trening (TOT) će se održati 27. – 28.09.2012.god. u Kuci ljudskih prava (u prostorijama Fondacija CURE) gdje će učesnice iz škola (pedagogice, psihologinje, profesorice) i predstavnice NVO imati priliku da saznaju više informacija na temu “Prevencija nasilja u vezama mladih”.

Nakon treninga će biti educirane da rade sa mladima u školama i nevladinim organizacijama.