X-Press: ”JEDNA MILIJARDA USTAJE, PLEŠE i PROTESTIRA U BIH“

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banja Luka vas pozivaju na X-PRESS sesiju:

„JEDNA MILIJARDA USTAJE, PLEŠE i PROTESTIRA U BIH“

 

X-Press sesija se održava u srijedu, 13.02.2013. u 12:00 sati, u restoranu Druga Kuća Lora, Kolodvorska 9 i 13, u Sarajevu.

 

Uvodničarka sesije je Danijela Dugandžić Živanović, direktorica Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA i koordinatorica kampanje JEDNA MILIJARDA USTAJE za BiH. Na sesiji će također govoriti Leila Šeper iz ženskaposla.ba i Dženan Karić iz Udruženja XY.
  Govorit će o ulozi medija u praćenju afirmativnih akcija, kako je nastao globalni pokret V-day i JEDNA MILIJARDA USTAJE, o važnosti korištenja kreativnih akcija i kampanja kako bi se povećala svijest kada se radi o nasilju nad ženama i djevojčicama, zašto „plesom protiv nasilja“ i zašto baš 14.02., te najaviti akciju za cijelu BiH i svijet.
 

130 organizacija i institucija iz BiH prijavilo je svoje aktivnosti u 34 mjesta i grada u okviru realizacije kampanje Jedna milijarda ustaje (One Billlion Rising) – globalna kampanja protiv nasilja nad ženama,djevojkama i djevojčicama. U sklopu ove kampanje 14. februara, 2013. u 14h aktivisti i aktivistkinje, građani i građanke Sarajeva će se na Trgu Djece Sarajeva (platou ispred BBI Centra) pridružiti aktivistima/icama širom svijeta u kampanji JEDNA MILIJARDA USTAJE.

 

Uvodničarske sesije posvećujemo ulozi medija i nastojimo ukazati kako mediji imaju mogućnost pomoći i doprinijeti osvještivanju našeg društva. Odgovorit ćemo na brojna pitanja, a jedno od važnijih je – na koji način se mediji mogu osigurati za profesionalno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na izvještavanje o marginalizovanim grupama u Bosni i Hercegovini.

 

X-Press sesije odvijaju se kao tematski brunch -susret sa novinarkama i novinarima i ciljaju ih ohrabiti za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom parlamentu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

 

Za više informacija, molimo kontaktirajte CURE ured na 033 264 – 420, ili pišite na vedrana@fondacijacure.org

 

1 od 3 ŽENE ĆE BITI SILOVANA ILI PRETUČENA U NJENOM ŽIVOTU

1 MILIJARDA ŽENA KOJE PREŽIVLJAVAJU NASILJE JE ŽLOČIN

1 MILIJARDA ŽENA KOJE PLEŠU JE REVOLUCIJA

PRIDRUŽITE NAM SE!

Također vam se može svidjeti…