UDIK, “Žene u crnom” i Fondacija CURE u akciji sat vremena šutnje u crnini

Predstavnici/e Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Fondacije CURE okupili/e su se danas, ispred sarajevske Katedrale, na simboličnoj akciji – sat vremena šutnje u crniniu znak solidarnosti prema žrtvama genocida u Srebrenici. Na ovakav način, transparentno, pokušavamo da osvijestimo javnost u BiH, da kažemo da mi ne zaboravljamo ono što se dogodilo prije dvadeset godina u BiH”, kazao je novinarima koordinator Udruženja Edvin Kanka Ćudić.
On kaže da je današnja akcija i znak podrške članicama organizacije “Žene u crnom” iz Beograda koje su jučer fizički napadnute u Valjevu u akciji koja je istim povodom organizirana u tom gradu.
U današnjoj akciji šutnje u crnini bila je i aktivistica Fondacije CURE Jadranka Milićević koja je naglasila da je danas odana počast svim žrtvama u Srebrenici s porukom “da se ne smije zaboraviti to što se desilo”. “Kao i svake godine mi simbolično ovim najavljujemo da ćemo 11. jula svi zajedno biti u Potočarima da se oda počast svim žrtvama, posebno onima čiji će posmrtni ostaci biti ukopani toga dana”, kazala je ona.
Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u suradnji s organizacijom “Žene u crnom” iz Beograda, na 19. godišnjicu genocida u Srebrenici, u Beogradu i Sarajevu zajedno organiziraju mirovne akcije kojima je ove godine obuhvaćen i grad Valjevo.
Programom aktivnosti za sutra je najavljena zajednička akcija UDIK-a i “Žena u crnom” u Beogradu (ispred Predsjedništva Republike Srbije i na Trgu republike). Aktivisti pomenutih  organizacija u petak, 11. jula bit će u Srebrenici gdje će također postaviti transparente.
Članak preuzet sa: www.radiosarajevo.ba
Autorica fotografija: Majda Balić

Također vam se može svidjeti…