Putujuće feminističke radionice na BeFemu 2011

Putujuće feminističke radionice na BeFemu 2011

Fondacija CURE je učestvovala na BeFemu koji je bio organizovan u periodu od  03.12.2011. godine do 04.12.2011. godine u Beogradu, u KC Gradu. Održale smo Putujuću feminističku radionicu u nedjelju, 04.12.2011. godine, a teme na koje smo se fokusirale su bile o spolnim i rodnim ulogama, o diskiminaciji na osnovu spola i roda, predrasudama i i sterotipima, ženskom pokretu – feminizmu, različitim razdobljima u ženskom pokretu.

Za vrijeme trajanja radionice je bila organizovana i izložba „Heroine“, koje predstavljaju prikaz više od pedeset moćnih žena i seže u prošlost i sadašnjost ženske istorije, nudeći inspirativne priče koje i danas potiču nove generacije branitelja i braniteljki ljudskih prava. Izložbu sačinjavaju predstavnice iz BiH i svijeta: književnosti, inovacije i nauke, filma, fotografije, ekologije, mira, muzike i politike.

BeFem,  festival feminističke kulture i akcije, promoviše ideje i politike feminizma. Festival nastaje kao potvrda kontinuiteta feminističkog delovanja na ovim prostorima, ali istovremeno otvara nova polja akcije kroz dijalog i inicijative feministkinja sa različitom istorijom.

Proizvodnja feminističkih znanja i politika stvara resurse za tehnologije otpora patrijarhalnim centrima moći. BeFem 2011 je predstavio mnoštvo glasova i tela koja su pokazala na koji način različite feminističke intervencije u javnom prostoru i zajednici menjaju stvarnost i prave pukotine u sistemima koji se iznova re/tradicionalizuju.

 BeFem 2011 je nastao kao rezultat solidarnosti, rada i zajedničkih emancipatorskih praksi između aktivistkinja, teoretičarki, umetnica iz Srbije, Švedske i regiona, a podržan je od strane Švedskog instituta, u okviru Creative Force programa. Treći po redu BeFem sadržio je diskusione forume, radionice, žensko filmsko, književno, likovno stvaralaštvo, performanse, pozorišne monodrame, DJ performanse, eksperimentalne zvuke

Također vam se može svidjeti…