PitchWise2012

 

NEUSTRAŠIVE I ODVAŽNE na 7. PitchWise - festival ženske umjetnosti BiH 2012.

 CURE organiziraju PitchWise - godišnji i jedinstven festival, koji obgrljuje feminizme u cijelom spektru njihovih različitosti i fokusiran je na žensku angažovanu i aktivističku umjetnost i podrazumijeva koncepte feminizma, volonterizma, sam/a pokreći i pravi promjenu i budi aktivna. Prepoznatljiv feministički  festival koji okuplja umjetnice/ke i aktivistkinje/e različitih generacija, dužinom cijele države i svijeta u Bosni i Hercegovini će se održati od 13. do 16. septembra 2012. u Sarajevu.

Ove godine fokus PitchWise (PW) je NEUSTRAŠIVE I ODVAŽNE. Oba pojma obuhvaćaju aspekte konstantne jačine uprkos nevoljama, ustrajnost za prevladavanje teškoća i nastojanje za pronalaženje riješenja. Svaka od nas se susreće sa različitim vrstama borbi u životu. Oživljavanje ženskog pokreta zahtjeva od nas da budemo neustrašive i odvažne. Mi nastojimo da i dalje pomjeramo granice sa smjelim akcijama i šaljemo poruku sa PW da nikad ne odustajemo od svojih ciljeva, bez obzira šta nas u budućnosti može dočekati!

PROGRAM PITCHWISE FESTIVALA ŽENSKE UMJETNOSTI BIH MOŽETE PROČITATI OVDJE

 

Ulaz na sve PW aktivnosti je besplatan, a na vama je samo da nakon što pregledate program, odaberete vama interesantne radionice, predavanja, filmove, performanse, predstave, muzičke događaje i prijavite se što prije zbog ograničenog prostora.

 

Radujemo se da ćemo i ove godine imati priliku ugostiti vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da ispunjenu Prijavnicu pošaljete na adresu Fondacije CURE najkasnije do petka, 07.09.2012. do 13.00 sati. Prijavnice primamo na email adrese:  denija@fondacijacure.org i  vedrana@fondacijacure.org

Prijavnicu za PitchWise 2012. možete preuzeti ovdje.

Politička pozicija Fondacije CURE iz koje nastaje PW jeste da je naša prva prizma djelovanja feministički aktivizam i da svoj rad usmjeravamo na rezultate koje postižemo kroz pozitivne društvene promjene. PW se oslanja na pokret iz prošlosti, ali veliki dio PW prostora dajemo kako bi se osigurao put ka novim rješenjima, jer otkrivamo i dijelimo informacije o stvarnostima osoba i pokreta u regionu.

PW je ukorijenjen u ideji da transformativna moć umjetnosti potiče i osnažuje individuu da bude pozitivna promjena za sebe i svoje okruženje. Politički angažovanu umjetnost razumijemo kao kreativni proces propitivanja, razotkrivanja, analize, transformacije, dekonstrukcije vlastitih pozicija i uloga u društvu, i utrašnjih stanja i pitanja identiteta u raznolikom spektru kako ih poznajemo u stvarnosti.

Glavni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice ljudi koji rade za ravnopravnost spolova i rodova jeste činiti promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost, a za to je neophodno da zauzimamo javni prostor za transformaciju društvenih patrijarhalnih stavova i preuzimanja odgovornosti. PW nam osigurava kreativni i siguran prostor za sve ono što su/je druge/o i što se danas smatra marginalizovano. Aktivistička umjetnost koju nudi PW pomiče granice estetskog, socio-političkog i tehnološkog napretka u pokušaju da izazove granice tradicije i kulture, hijarhije postavljene od strane onih koji imaju moć.

U mnoštvu dinamičnih događaja, sedmi PitchWise vam donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije, koncerte, partije, filmove i mnogo iznenađenja. Slušajte

Za ovogodišnji vizelni identitet zaslužna je Amila Hrustić (1987.) - Diplomirana produkt dizajnerica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu koja radi kao dizajnerica i VJ.

Otvorenjem PitchWise u četvrtak, 13.09.2012. godine u 12.00 sati u Kući ljudskih prava, Fondacija CURE će predstaviti javnosti feminističko aktivističku biblioteku, koju su uredile volonterke Fondacije CURE, Merima Omeragić (BiH) i Theresa Kiunke (Njemačka).

Promocija zbornika poezije i kratke proze "PitchWise 2012." održaće se prvi dan u okviru sedmog PitchWise festivala ženske umjetnosti u BiH. U knjizi su objavljeni prozni i poetski tekstovi različitih autorki i autora sa prostora bivše Jugoslavije, pristigli na Književni konkurs. Promocija knjige i predstavljanje autorica i autora koji/e su pozvani/e da budu gošće i gosti PW. Razgovor o savremenoj postjugoslovenskoj književnosti i književnoj sceni, položaju osoba koje pišu u društveno-političkom kontekstu, njihovom odnosu prema tom kontekstu, o marginalizacijama i marginaliziranim u kulturi i umjetnosti, o književnim konkursima i njihovom značaju za one koji/e pišu, o afirmisanima i neafirmisanima, o upisanima i o izbrisanima, o političnosti umetničkog teksta, o odgovornosti, izazovima, pitanjima...

 

 Izložba umjetnika/ca će biti otvorena u četvrtak, 13.09.2012. godine u 12.00 sati, a izložbu umjetničkih fotografija i umjetničkih radova ćete moći vidjeti od: Nike Pečarina, Bojane Tamindžija, Borjane Mrđa, Danije Novaković, Alme Gačanin i Melisa Vreto.

Najmanje 10 tematskih radionica za učesnice/ke omogućit će osnaživanje i aktivizam, a ono što obilježava selekciju radionica na PW 2012. jeste proces dosizanja neustrašivosti, hrabrosti, odvažnosti i pronalazak ustrajnosti za prevladavanje teškoća i nastojanje za pronalaženje rješenja.

 

U trening „Sesija vođene meditacija i antistres meditajcijske tehnike!" sve zainteresovane vodit će Ševko Bajić, iz Sarajeva (BiH). Vođene meditacije ili vođene fantazije, kako se ponekad popularno zovu, su jednostavne opuštajuće tehnike, koje kroz metod kreativne vizuelizacije mogu pomoći osobi da se oslobodi energija emotivnih blokada iz prošlosti koje utiču na kvalitet sadašnjeg života. Vođene meditacije mogu ponuditi mnoge odgovore i učiniti život osobe jednostavnijim i sretnijim.

Radionicu „Kreativno druženje i izražavanje" će raditi Senada i Sanela Pinjić (Naša djeca, BiH), a radionica će uključiti slikanje i origami, u cilju razvijanja vlastitih mogućnosti, relaksacije i opuštanja.

„Reiki tehnike radionicu vodit će majstorka rekija Nevena Planinšek. Reiki je tehnika koja poučava o univerzalnoj životnoj energiji koja se može koristiti u iscjeliteljske svrhe. Svako, bez obzira na talent ili urođene sposobnosti, može pristupiti ovoj energiji ili kao primateljica/primatelj ili, ukoliko prođe proces koji se zove inicijacija (na engleskom 'attunement', kao davateljka/davalac, koristeći reiki za poboljšanje tjelesnog i mentalnog zdravlja, jednostavnim polaganjem ruku koje postaju energetski  provodnik.

Radionica "Ritmovi u nama" koju vodi Biljana Sranković, Lori (Novi Sad, Srbija) će aktivistkinjama i feministkinjama koje najčešće rade previše pružiti prostor  za kreativno i slobodno izražavanje.

Radionicu "Kreativno pisanje" će voditi Jasenka Kapetanović i Selma Asotić (BiH) na kojoj će učenice/i odabati temu za dio kreativnog pisanja gdje će preko različitih tehnika pisanja svaka/i učesnica/k zapisati svoje misli, a kao krajnji proizvod imamo postere sa sloganima na teme radionice.

Dvije tematske radionice: @feminist.internet * malo o sigurnost, malo o privatnosti puno o nama! Sigurna online veza = ako me volis nemoj me pitati za password!!! i @feminist.internet * ja, svoj mediji - kratko brzo efikasno kao postati medij i razvijati zajednicu, vode valentina pellizzer i Lejla Šepar (BiH).

Radionice „Rodno osjetljiv jezik“ i „Politički korektan govor“ će voditi Saša Knežević (BiH) i govorit će o tome kako definisanje razlike između spola i roda je pomoglo da se razotkriju stereotipne uloge dodijeljene muškom i ženskom rodu u svim aspektima društvenog uređenja. Svaka podjela rada nužno se odražavala i na društvenom, a samim tim i jezičkom planu, a stereotipne rodne uloge muškaraca i žena stoljećima su ostale fiksirane, odnosno utemeljene na neravnopravnom odnosu premoći jednog roda nad drugim. 

Na „Radionici silikona“, koju vodi Kat Bowman, radit će se na dizajniranju oblika od gline, koristeći kalupe od gipsa, puneći ih silikonskim gelom kako bi kreirale/i vlastite „igračke“ u onoj veličini i obliku koji želite!

 

Radionica sjenki „Pozorišni nokaut" - Pustite svoj glas i tijelo da progovore o tabuima koji vas okružuju, izvucite iz mraka "nevidljive" teme i pokažite ih pod pozorišnim reflektorima! Pronađimo zajedno pokrete kojei govore, zvuk koji slika i sjenke koje možemo dodirnuti! Kroz ovu pozorišnu radionicu vode vas Slađana Rackov i Vesna Bujošević (Srbija), glumice feminističke umetničko - aktivističke grupe ACT Women (Art club taboo Women).

Program će se ove godine posvetiti sa posebnom pažnjom projekcijama filmova. Neke od filmova koje izdvajamo je i film Dane Budisavljević Nije ti život pjesma Havaja" koji govori o tome koliko je važno osjećati se prihvaćenim od onih koje volimo. Film "Female to Femme" je šarenolik, sexy, duhovit i dirljiv dokumentarac. Female to femme koristi parodiju i kostimografiju onako kako to radi jedna femica: kako bi stvorila sočan, neizbrisiv trag osoba i politika u centru revolucije roda.

Također sve/i zainteresovane/i će moći pogledati 12 kratkometražnih filmova (po 8 min) iz Serijala „Žene sa Juga" i dokumentarni film Aleksandre Nestorov (Srbija) „Umorne" govori o problemu psihološkog nasilja nad ženama, internalizacije mizoginije i transgeneracijskom prenosu modela nasilja, umora, osjećaja bespomoćnosti, trpljenja.

Na dokumentarnom filmu „The Spider, the Mistress and the Tangerine" (titlovan je na engleskom jeziku), radi se o jednoj od najznačajnijih skulptorki XX vijeka Luiz Buržoa, prvoj ženi kojoj je Muzej moderne ujmetnosti u Njujorku priredio veliku retrospektivnu izložbu 1982. godine. Igrani film „Artemisia" bavi se životom i radom danas vjerovatno najpoznatije umjetnice renesanse i baroka Artemizije Đentileski (Gentileschi), koja je pažnju istraživača privukla kako svojom uspješnom karijerom tako i zanimljivom životnom pričom. Dokumentarni film „Our City Dreams" u režiji Kjare Klemente prati priče pet umjetnica različitih generacija, porijekla, umjetničkog opredeljenja i senzibiliteta.

Predavanje Ane Makragić (Srbija) „La donna particolare" će govoriti o modernom dobu prvi put kada se pojavljuje koncept modernog identiteta, u skladu sa filozofskim i društvenim obilejžima vremena, l'uomo universale može biti samo muškarac. Dok će se predavanje "Revolucionarna snaga ženskog smijeha", kojim će moderirati Irena Šimić (Srbija) ticati feminističkih intervencija u istoriji umjetnosti. Fokus predavanja će biti na isključivosti kanona i razotkrivanju selektivnosti, hegemonije i hijerarhije koje univerzalnost kanona podrazumjeva. Na okruglom stolu „Postojanje ženskog pokreta u BiH" će Zlatiborka Popv predstaviti prezentaciju istraživanja "Ženski pokret u postdejtonskoj BiH". Cilj istraživanja je bio artikulacija važnosti društvenih pokreta, kao kolektivnih političkih aktera, za jačanje i profilaciju civilnog društva u BiH.

Razgovor sa umjetnicama „Ispod radara" uz stručnu moderaciju Ane i Irene (Srbija) zainteresovanoj publici će predstaviti četiri umjetnice iz Srbije i BiH. Na primjeru projekata na kojima trenutno rade, govorit će o izazovima i poteškoćama na koje nailaze na (ne)postojećem umjetničkom tržištu.  Sve zainteresovane osobe će moći prisustvovati forumu "Lezbejski aktivizam unutar feminističkog pokreta", na kojem će Biljana Stanković-Lori, koordinatorka Novosadske lezbejske organizacije (NLO), Matea Popov, članica Zagreb Pride Udruženja i Berina Džemailović iz Fondacije CURE razgovarati o lezbejskom aktivizmu unutar feminističkog pokreta na Zapadnom Balkanu (Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), njegovim ograničenjima i inkluziji, te o njegovoj prošlosti, ali i budućnosti. Moderatorica diskusije je Emina Bošnjak, koordinatorka programa Ljudska prava iz Sarajevskog otvorenog centra.

Predstavu "Dobro telo" će izvoditi Tatjana Nikolić, Vesna Đorđević i Violeta St. Žinovijev iz Niša. Spisateljica "Dobrog tela" Eve Ensler je rekla u predgovoru: "Recite svima onima koje/i kreiraju imidže, prodaju časopise, recite plastičnim hirurzima: nije me strah! Recite im da vas je najviše strah od nestnka imaginacije, originalnosti, metafore i strasti. BUDITE HRABRE I ZAVOLITE SVOJE TIJELO. PRESTANITE DA GA POPRAVLJATE. S njim je oduvijek sve u najboljem redu".

Ulični performans MOJE TELO MOJA TERITORIJA će se posvetiti ženama koje su preživjele seksualno nasilje i govori o složenom procesu kroz koji prolazi žena koja doživi seksualno nasilje i svim nedaćama sa kojima se suočava. Performans prati taj proces od iskustva nasilja do trenutka kada ga žena prijavi policiji i usudi se da kaže da nikada nije žena kriva za to što je silovana, već krivicu i stid treba da snosi samo nasilnik! Rediteljica performansa je Dijana Milošević, a glumice su Vesna Bujošević, Zorica Nikolić, Ana Imširović-Đorđević, Slađana Rackov (Srbija). Ulični performans ''Transinformiši se'' izvodi Udruženje 'oKvir' uz muziku Ilvane Dizdarević. Performansom želi da se skrene pažnja na stigmatizaciju koja je opšte prisutna u bosanksohercegovačkom društvu

Tokom PitchWise će biti prikazan i performans Genderfuck toolkit" kojeg će izvesti Belma, Azra i Alex preispitujući i prelazći granice binarnih rodnih i spolnih uloga koje su u našem drustvu jako ukorijenjene, te kao takve egzistiraju po strogo određenim pravilima, čijim "kršenjem" dolazi do ugnjetavanja, marginaliziranja i diskriminacije seksualnih i rodnih manjinskih grupa u različitim sferama zivota. Ovim performansom izvodjači/ce žele prikazati rušenje tog binarnog sistema i poštivanje prava na različitost.

Noćni program uključuje muzički performan na kojem će grupa poduzetnica GeDoRe, kako same sebe vole zvati, predstaviti svoj muzički žanr u kojoj se miješa šašavost, provokativne i subliminalnih poruka, kabaretskih raščupanih tonova, muzičkih kolaža, orginalne interpretacije i igre bez granice. Prostora za dobru zabavu će biti mnoštvo, a u tome će nam pomoći DJane Sabian, DJane Maloya Maloti, DJane Dada Selectah i DJana Vanja Burač

Po PitchWise tradiciji ulazi na sve PW događaje su besplatni, a na radionice se treba ranije prijaviti.

 

Kontaktirajte nas na: 

Fondacija CURE,
tel/fax  033 264 420,
Kuća ljudskih prava, Ul. Dolina 1,
e-mail: info@fondacijacure.org; vedrana@fondacijacure.org

Sponzorstva: CFD, Global Fund for Women, Heart and Hand Fund, Kvinna till Kvinna i Federanlno ministarstvo kulture i sporta, Henrich Boll.

Podršku su nam dali/e: KRITERION, PussyGalore, Galeria MAK, BKC, Kućaljudskih prava

Suradnju na PitchWise festivalu ženske umjetnosti BiH smo ostvarile sa mnogobrojnim organizacijama iz BiH i regije, a izdvajamo: Helsinški parlament građana Banja Luka, Sarajevski otvoreni centar, oKvir iz Sarajeva, Oneworldsee iz Sarajeva, ACT Women iz Srbije, Centar za djevojke iz Niša, AWC Beograd i mnogi/e drugi/e!

Dobrodošle i dobrodošli na sedmi PitchWise!

delicious
twitter